Információk

Mosdókagylók

Mosdókagyló választásakor érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk. Ilyen a kagyló formája, anyaga, minősége, illetve, hogy összhangban van-e fürdőszobánkkal. A túl magas vagy alacsony mosdókagyló okozhat némi bosszúságot, kényelmetlenséget számunkra. Az ideális építési magasság 80-90 cm, melyet a peremtől kell számolni. A piacon találkozhatunk falra szerelhető, beépíthető és az egyre népszerűbb pultra építhető mosdó fajtákkal is. Formájukat tekintve szintén széles választékkal találkozunk: a legtöbb gyártónál megtalálható a szögletes, ovális, kerek mosdókagyló. Anyagukat tekintve a mosdó készülhet porcelánból, műmárványból, kőből de akár üvegből is. Egyes gyártók kínálatában elérhető a mosdókagyló speciális védőbevonattal is, ezzel hosszan tartva a szaniter élettartamát, valamint megkönnyítve a takarítását is, hiszen a vízkő kevésbé tapad meg rajta. Legnépszerűbb márkáink közt szerepel az Alföldi mosdó, a Cersanit mosdó, a Duravit mosdó, a Jika mosdó, a Kolo mosdó, a Laufen mosdó, a Roca mosdó és a Villeroy mosdó is.

A pontosabb találatok érdekében használja a baloldali szűrőt, mellyel szűkíteni tudja a keresést!

284 termék

Mosdókagyló

A mosdókagyló az egyik megkerülhetetlen eleme egy otthonnak, azonban mivel számos stílus és forma áll rendelkezésünkre, nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Szerencsére akár kisebb vagy nagyobb hellyel rendelkezünk, számos olyan mosdókagylót találhatunk, mely alkalmas lesz számunkra.
Mosdókagylót általában a fürdőszobába és a mellékhelyiségbe szoktak behelyezni. Míg előbbibe gyakrabban elfér egy nagyobb mosdókagyló is, úgy utóbbiba inkább kisebb, praktikusabb mosdókagylót szoktak betenni. A mini mosdókagyló esetén a helytakarékosság az elsődleges szempont, hiszen általában a mellékhelyiségekben sokkal kevesebb hely áll rendelkezésre.
Mosdókagyló választásnál nem csak az esztétikumot kell szem előtt tartanunk, hanem a praktikusságat, beépíthetőséget, tisztíthatóságot, illetve minőséget is. Az utóbbi szempontok esetében a választásunk helyessége általában a beépítéstől kezdve derül ki, hiszen onnantól válik nyilvánvalóvá, hogy megfelel-e fürdőszobánk számára az általunk választott mosdókagyló.

Mi a megfelelő mosdómagasság?

Ajánlott a mosdó 80-90 cm-es magasságba elhelyezni. Ez a méret a mosdó peremére vonatkozik, azonban érdemes ki is próbálnunk, hogy ez a magasság komfortos-e számunkra. Amennyiben egyenesen állunk, az egyik karunkat kicsit közben megemeljük és a tenyerünket felfelé tartjuk, akkor meg tudjuk állapítani a számunkra ideális méret.

Mosdókagyló típusok

Pultra ültethető mosdókagyló

A pultra ültethető mosdó az elmúlt évek egyik hozadéka, térnyerése praktikusságának és esztétikusságának köszönhető. Nagyban meghatározza a fürdőszoba hangulatát és stílusát, hiszen egyből megragadják a figyelmet.
Amire mindenképpen érdemes figyelni a pultra ültethető mosdó esetén, az a méretezés, hiszen a mosdó megfelelő méretéből még le kell vonni a mosdókagyló magasságát is, hogy megkapjuk az ideális méretet. Ezen mosdók esetében is számos formavilággal találkozhatunk, elérhetőek szögletes, ovális, kerek változatban, csaplyukas és csaplyuk nélküli, illetve többféle szín is a rendelkezésünkre áll. A csaplyuk nélküli mosdókagylóhoz érdemes magasabb csaptelepet választani, hogy kényelmesen tudjunk kezet mosni. Mivel nem rendelkezik a csaptelep számára kifúrt lyukkal, így a csaptelepet bárhova elhelyezhetjük a pulton, akár a mosdó oldalához is.

Geberit pultra ültethető mosdókagyló

Geberit pultra ültethető mosdókagyló

Beépíthető mosdókagyló

A beépíthető mosdókagyló egy modern és esztétikus megoldás a fürdőszobákban, amely lehetővé teszi a mosdó integrálását a felületbe. Ezek a kagylók gyakran sík felületűek, és harmonikusan illeszkednek a környezetükbe, minimalista megjelenésük pedig modern dizájnt eredményez. A falra szerelhető mosdó szemben az egyik előnye, hogy változatos a beépítési módja, hiszen épített pultra vagy bútorba egyaránt be lehet építeni. Amire figyelni kell, hogy a fedőlapnál a kivágás megfelelő helyen legyen, valamint, hogy a mosdó nyílása a beépítési sablon szerint legyen kialakítva. A mosdót a behelyezést követően körbe kell szigetelni, hogy a víz ne tudjon szivárogni.

Villeroy & Boch beépíthető mosdókagyló

Villeroy & Boch beépíthető mosdókagyló

Falra szerelhető mosdókagyló

A falra szerelhető mosdókagyló az egyik leghagyományosabb és legelterjedtebb kivitel. Ezek a típusok nem alkalmasak arra, hogy bútorba építhetők legyenek. Előfordul olyan kialakítás, mikor a bútor a mosdó alatt helyezkedik el, azonban ez egyáltalán nem praktikus, hiszen a mosdókagylóról lecsöpögő víz eláztatja a bútort és hosszútávon tönkreteszi. Ezen kagylók előnye, hogy lehetőséget teremtenek a szabadon álló alsó tér kihasználására, ami egyéb berendezések vagy tárolók számára is alkalmat kínál. A falra szerelhető mosdókagylók a modern, térbarát fürdőszobák és konyhák kialakításában kulcsszerepet játszanak, miközben funkcionalitásuk és esztétikai vonzerejük miatt is népszerűek.

Alföldi mosdókagyló

Alföldi mosdókagyló

Miből készül a mosdókagyló?

Kerámia mosdó

A kerámia alapanyag szinte teljes térhódításnak örvend a szaniter piacon, hiszen sem a fa, üveg vagy kő nem tudja kiszorítani a piacról. Népszerűsége annak köszönhető, hogy viszonylag olcsó előállítani, víz és hőálló, valamint bírja a durva vegyszeres kezeléseket is. Azonban, mint a legtöbb alapanyag esetében, úgy itt is oda kell figyelni a minőségre. Egyes kerámia mosdókagyló gyártó cégek, mint például a Laufen, Geberit vagy az Alföldi, igény esetén egy extra bevonttal is ellátják a termékeket. Ez egy speciális mázfelület, – minden gyártó esetén más a fantázianeve – mely sima, porózusmentes felületet képez és ellenállóbb a háztartásokban használatos tisztítószerekkel szemben. A speciális eljárásnak köszönhetően a víz cseppekké áll össze, melyek a felületről legördülve a vízkővel, piszokkal együtt távoznak. Ez a plusz bevonat megőrzi a mosdókagyló élettartamát és segíti a takarítást is.

RAVAK mosdókagyló

RAVAK mosdókagyló

Porcelán mosdó

Szaniterkerámia-gyártás esetén két féle porcelánt különböztetünk meg: kristályporcelán és félporcelán. A magasabb kategóriájú termékek alapanyagai – Pl. Villeroy & Boch – ebből is készülnek. A kristályporcelán három ásvány keveréke: kvarcé, kaoliné és földpáté. Félporcelánnak a 0,5 és 5 % közötti vízfelvételű termékeket nevezzük. A kristályporcelánon kívül az alapanyag samottlisztet tartalmaz. Az égetés során az anyag zsugorodik, ezzel csökken az alapanyag mérete. Előnye, hogy a gyártás során kevesebb selejtes termék keletkezik, azonban pár éven belül a termék mázfelületén hajszálrepedések jelenhetnek meg. Egyes gyártók 10 év garanciát is biztosítanak a termékükre, azonban márkajelzés nélküli termék esetén ez az élettartam nem garantált.

Duravit porcelán mosdókagyló

Duravit porcelán mosdókagyló

Öntött műmárvány mosdó

A porcelánt követő korunk vívmánya az öntött műmárvány. Nevét a gyártási technológiából eredően kapta, hiszen öntési eljárással készül. Mivel a gyártás során minden réteget külön öntenek formába, így a végén egy egyenletes, sima felületű végeredményt kapunk. Mivel a rétegek azonos sűrűségűek, ezért a készterméket légmentes, egyenletes szerkezet jellemzi, úgy, hogy egyedi hosszúságúak is lehetnek, valamint éllel és ívvel is rendelkeznek, tehát sokkal több formát ki lehet belőle hozni, mint a porcelánból. Egyik nagy előnye, hogy az öntött műmárvány az egyetlen javítható alapanyag esetleges sérülések esetén. Az öntött műmárvány mosdókagylók felülete nagyon sima, így könnyen tisztíthatók, nem tapadnak meg rajta a lerakódások.

RAVAK öntött műmárvány mosdókagyló

RAVAK öntött műmárvány mosdókagyló

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Kategória
  • Alcsoport
   Beépíthető mosdók
   Falra szerelhető mosdók
   Mosdólábak
   Pultra építhető mosdók
   Ráépíthető mosdók
   Szabadon álló mosdók
   Szifontakarók
 • Típus
  Beépíthető
  Falra szerelhető
  Pultra ültethető
  Ráépíthető
  Szabadonálló
 • Kivitel
  Csapjukfurattal
  Csaplyuk nélkül
  Csaplyukfurattal
 • Szélesség
 • Forma
  Ívelt
  Ívelt/Szögletes
  Szögletes
 • Anyag
  Öntött márvány
  Szaniter kerámia
 • Márka
  Alföldi
  Cersanit
  Duravit
  Grohe
  Jika
  Kolo
  Laufen
  Lunart
  Marmorin
  Marmy
  Ravak
  Roca
  Sapho
  Tboss
  Villeroy
  Wellis
 • Ár