Információk

Milyen radiátort vegyek?

Milyen radiátort vegyek?

Sokan alábecsülik a radiátor kiválasztásának fontosságát, de egy helytelenül kiválasztott radiátor esetén számos kellemetlenségekkel szembesülhetünk. Lehet, hogy nem lesz képes megfelelően felfűteni a szobát, vagy például túl nagy teljesítményű radiátort választottunk, ami felesleges energiafogyasztást eredményezhet.

 
A radiátorok sokunk számára ismerős hőforrások a hideg időszakban, de kevesen tudják, hogy valójában milyen sokféle radiátortípus létezik. Kiválasztásuk számos tényezőtől függ, melyeket megpróbáltunk lentebb összegyűjteni a könnyebb kiválasztás érdekében. Igyekeztünk számba venni a legfontosabb szempontokat a radiátorok megvásárlása előtt, továbbá megmutatjuk, hogyan számolhatjuk ki, hogy melyik és mekkora radiátor kell egy szobába.

Radiátor kiválasztása elhelyezkedés szerint

Az esztétika mellett fontos figyelembe venni, hogy hova szeretnénk elhelyezni a radiátort. Javasolt az ablak alá tenni, mivel így nem fogunk később szekrényeket tenni elé, és az ablakok alatt általában mindig van egy kis levegőáramlás. Emellett a szellőzés szempontjából is ideális helyen lesz. Ne felejtsünk el hagyni legalább 5-5 cm helyet mindkét oldalon, és ne tegyünk olyan bútorokat a közelébe, amik akadályozzák a meleg levegő áramlását. A függöny is legalább 5-10 cm-el a radiátor fölött végződjön, semmiképp se takarjuk el földig érő függönnyel a radiátort. Ha két radiátort szerelünk fel egy szobában, optimális, ha azok egymással szemben vagy átlósan vannak elhelyezve.

törölközőszárítós radiátor

Speciális igények

A fürdőszobákba általában törölközőszárítós radiátorokat szerelnek, mivel ezek helytakarékosak és a fűtés mellett másodlagos funkciója, hogy megszárítsa a nedves törölközőt is. Tetőtéri helyiségekben a padló és az ablak közötti fal (parapet) magasságához igazított acéllemez lapradiátorokat használnak általában – a megszokott 600 mm magasság helyett ide alacsonyabb radiátor szokott beférni kényelmesen. Közlekedőkbe és folyosókra pedig általában a magasabb (pl 900 mm-es) és keskenyebb méretű radiátorokat szokás tenni a jobb helykihasználás érdekében.

Radiátorok anyag szerinti meghatározása

A radiátorok különböző anyagokból készülhetnek, például acélból, alumíniumból vagy öntöttvasból. Az anyag meghatározza a radiátor hőleadó képességét és tartósságát. Fontos tényező, hogy amennyiben cserére szánja el magát az ember, akkor lehetőség szerint azonos anyagú és típusú radiátort válasszon, melyeknek a bekötési csonkjai is ugyanott helyezkednek el, mint a régi radiátornak megkönnyítve ezzel a cserét. Manapság a legnépszerűbbek az acéllemezből készült lapradiátorok, melyek rendkívül kedvező hőleadási képességgel rendelkeznek és nagyon hosszú élettartamuk van.

Radiátor kiválasztása elhelyezkedés szerint

Hőigény kiszámítása helyiségenként

A legfontosabb információ a hőigény, mely a radiátor megfelelő méretének kiszámításában nyújt segítséget. Egy átlagos családi ház átlagos szigeteléssel általában körülbelül 35-40 Watt/köbméter hőt igényel. A hőigény számos tényezőtől függ, mint például a helyiség tájolása, az ablakok mérete és minősége, valamint a lakás és épület általános szigetelése. Az általános hőigény általában 20 és 50 Watt/köbméter közötti szám, ami a szigetelési tényezőktől és az épület állapotától függ. Ezt az értéket használhatjuk a radiátor teljesítményének kiszámításához, melyből már következtethető a radiátor mérete is. Nagyon jól szigetelt új építésű lakás esetén ez az érték 20 körül van, míg az egyáltalán nem szigetelt családi ház hőszükségletét érdemes a legmagasabb 50-es értékkel számolni. A radiátor kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek a minimum igényeket képviselik. Biztonságosabb, ha kicsit felülbecsüljük a hőigényt, különösen, ha az épületünk kevésbé szigetelt.

Radiátor méretezés

Radiátor méretezés

Először is számoljuk ki a szoba légköbméterét, ami az alapterületet szorozva a belmagassággal kapható meg. Ezt szorozzuk meg az adott helyiség hőigényével, amit egy bekezdéssel feljebb taglaltunk (20-50 közti Watt/köbméter értékkel szigeteltségtől függően), és máris megkapjuk az ideális radiátor teljesítményét az adott helyiségre vonatkozóan. Ha túl nagy érték jön ki (pl 3-4-5000 Watt), akkor érdemes lehet elgondolkozni rajta, hogy két radiátort teszünk fel az adott szobába - lehetőség szerint egymással szemben, vagy átlósan a tér két oldalára.

Tovább a radiátorokhoz

Radiátor méret választás

A következő lépés a megfelelő radiátor méretének kiválasztása. A radiátorokhoz fel van tüntetve azok hőleadási teljesítménye, így azon radiátorokat kell kiválogassuk, amik a fent kiszámolt helyiség hőigény értékét elérik és picit meg is haladják. Amennyiben megvan a terméklista, úgy érdemes azok közül a készleten lévő járatos méreteket választani, hacsak nincs valami speciális igény a radiátorral kapcsolatosan.

A radiátorok szélessége és magassága is különböző lehet, továbbá fontos érték a konvektorlemezek száma is. Utóbbi érték tekintetében a legáltalánosabb a 2 soros (22K vagy régi nevén DK) radiátor, mely körülbelül 10 cm „vastag”. Emellett létezik 3 soros (33K vagy DKEK) radiátor, valamint a legkeskenyebb változat, az 1 soros (11K vagy EK) radiátor. A magasság szempontjából is több méret létezik, például 300, 500, 600 és 900 mm magas radiátorok. A legnépszerűbb méretű lapradiátor típusok a 600 mm beépítési magassággal rendelkező 2 soros (22K) radiátorok. Szélességben pedig a 400 mm-től egészen a nagyon hosszú 3000 mm-es kivitelek is megtalálhatóak.

Bekötési mód

Bekötés szempontjából két fő típusú radiátort különböztetünk meg: hagyományos 4 csonkos (kompakt acéllemez radiátor) és a beépített szelepes 6 csonkos radiátorokat. A szelepes radiátorok esztétikusabbak, mivel a bekötési pontok rejtve vannak a radiátor alatt, és csak egy szép termofejet láthatunk oldalról vagy szemből nézve. Míg a 4 csonkos úgynevezett Kompakt lapradiátorokat csak oldalról lehet bekötni, addig a 6 csonkos szelepes lapradiátorok lehetnek jobbról vagy balról alul, illetve középen alul bekötve. A bekötési módot az határozza meg, hogy a radiátor bekötésére szánt előremenő és visszatérő fűtéscsövek vezetékei hol helyezkednek el az adott helyiségen belül.

Technik Therm radiátor – a megfelelő választás

Technik Therm radiátor

A Technik Therm radiátorokat magas minőség jegyében TS EN 442 standard szabvány szerint a legkorszerűbb technológiával gyártják. Az acéllemezek optimális vastagságúak, és a belsejükön bordázott lemezek sűrű mintázattal rendelkeznek a hatékony hőleadás érdekében. A radiátorok hosszú élettartamának egyik kulcsa a speciális epoxi felületkezelés. Ennek köszönhetően könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. A korroziómegelőzés teljes körű bemerítéssel kezdődik, majd oldószer nélküli porszórt festéssel zárul, így a radiátor minden része optimális védelmet kap. Minden radiátort a gyártás végén 10 bar nyomáson tesztelnek. Emellett a Technik Therm radiátorok minőségét és teljesítményét folyamatosan ellenőrzi és igazolja a neves Danish Technological Institute. A Technik Therm acéllemez radiátorokhoz 10 év garancia jár, míg a Technik Therm törölközőszárítós radiátorok 5 év garanciával rendelkeznek.

Összefoglalva, a Technik Therm radiátorok ideális választást jelentenek, ha kiemelkedő fűtési teljesítményű radiátort keres, mely magas hőleadási képességekkel rendelkezik és komfortosabbá teszi otthonát.

Tovább a Technik Therm radiátorokhoz

Segítség a radiátorválasztáshoz

A fenti számítások segítségével könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő radiátort, de ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérjünk tanácsot egy szakértőtől! A radiátor kiválasztása összetett feladat, az épület egyedi jellemzőitől is függ (éghajlat, szigeteltség, nyílászárók, stb), és egyaránt fontos, hogy megfeleljen az igényeinknek és elvárásainknak is.

Érdemes körültekintően eljárni a radiátor választásakor, ne felejtsük el a radiátorokhoz tartozó szelepeket és szabályozókat sem. Ezek a szerelvények segítenek a hőmérséklet szabályozásában éppúgy, mint az energiahatékonyság növelésében.

Amennyiben segítségre van szüksége a radiátor kiválasztásával kapcsolatosan, kérjük keressen minket és örömmel segítünk!