Információk

Termosztát, érzékelő, szabályzó

A termosztát azt a célt szolgálja, hogy beállítsuk rajta épületünk az ideális hőmérsékletét. Célszerű megfontolnunk, hogy milyen típusú készüléket szeretnénk választani, azonban ennek kompatibilisnek kell lennie a kazánnal. A legtöbb gázkazán saját márkás termosztátokat is árul, melyek kiaknázzák a gázkészülék összes funkcióját. A termosztát lehet vezetékes vagy rádiófrekvenciáról vezérelt, utóbbit szabadon mozgathatjuk és áthelyezhetjük egyik helységből a másikra. Az okos termosztátok szintén lehetnek vezetékesek és vezeték nélküliek. Ezek a típusok okostelefonjainkról, tabletjeinkről is könnyen irányíthatók és programozhatók. A készülékek között megtalálhatók a programozható termosztátok is, melyeken akár egy hétre előre be tudjuk állitani a kívánt hőmérsékletet napszakra/órára lebontva. Érdemes megfontolnunk azt is, hogy hova helyezzük fel a termosztátot. Nem ajánlott fűtőtest fölé, ablak közelébe, vagy olyan helyre helyezni, ahova erősen besüt a nap. 

A pontosabb találatok érdekében használja a baloldali szűrőt, mellyel szűkíteni tudja a keresést!

237 termék

Termosztát, mellyel fűtésmegtakarítás érhető el

A termosztát egy olyan eszköz vagy rendszer, amelynek célja a hőmérséklet szabályozása vagy vezérlése egy adott környezetben. Például a fűtési termosztát segítségével állítható be a helyiségben lévő levegő hőmérséklete. Leggyakrabban otthonokban és épületekben használják fűtés és hűtés szabályozására. A készülékek különböző típusokban léteznek, például mechanikus, digitális vagy okos kivitelben.
A termosztát azt a hőmérsékletet veszi figyelembe és használja viszonyítási pontként, ahol elhelyeztük, ezért kiemelten fontos, hogy melyik helyiségbe és ott pontosan hova kerül.

Termosztát
Termosztát

Hova nem érdemes elhelyezni a termosztátot?

A termosztát helyét az alábbi mérlegelési szempontok alapján érdemes kiválasztani. Nem szabad fűtőtest közelébe helyezni, hiszen ez megzavarja a készülék működését. Ablak és ajtó közelébe sem érdemes tenni, valamint olyan helyiségbe sem, ahol erősen besüt a nap, hiszen az erős napsugárzás okozta meleget a termosztát a fűtőtesteknek tulajdoníthatja és nem aktivizálja a rendszert.

Hova érdemes tehát elhelyezni a termosztátot?

Például az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak becsapós hatását. Érdemes azt a helyiséget kiválasztani, ahol sok időt töltünk, például a ház központi helyét, és ide érdemes elhelyezni a készüléket.
Fontos azonban, hogy ahova termosztátot helyezünk, ott ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó radiátorszelepet, mert így összezavarhatják a rendszert.

Termosztát elhelyezése
Termosztát elhelyezése

A termosztát előnyei

A termosztátok használatával számos előny érhető el. Először is, az energiafogyasztást hatékonyabbá tehetik, mivel lehetővé teszik a fűtés és a hűtés pontosabb vezérlését, így csak akkor működik a rendszer, amikor valóban szükség van rá. Ez segíthet csökkenteni az energiaszámlát és hozzájárulhat a fenntarthatósághoz.
Másodszor, a termosztátok növelhetik a komfortérzetet. A pontos hőmérséklet-szabályozás lehetővé teszi, hogy a helyiség mindig a kívánt hőmérsékleten legyen, így kellemesebb környezetet teremt az otthonban vagy az irodában.
Harmadszor, a termosztátok időzítő funkciói lehetővé teszik, hogy a fűtés vagy a hűtés csak akkor működjön és kapcsoljon be, amikorra azt előre beprogramoztuk. Ennek köszönhetően meleg otthon várhat bennünket mikor hazaérünk.
Különböző típusokban érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő készüléket.

A szobatermosztát típusai

Egyszerű tekerős termosztát

Ez a hagyományos típusú termosztát egyszerű működésű és gyakran forgó tárcsával vagy gombbal állítható be a kívánt hőmérséklet. A mechanikus termosztátban egy hőre érzékeny elem (például egy hőfokozattal ellátott rugó, vagy egy úgynevezett hőgomba) reagál a hőmérsékletváltozásra, és amikor a beállított értékhez közelít, akkor kapcsolja be vagy ki a fűtést vagy a hűtést.

Computherm mechanikus termosztát
Computherm mechanikus termosztát

Computherm T30 digitális termosztát
Computherm T30 digitális termosztát

Digitális termosztát

Ez a modern típusú készülék digitális kijelzővel rendelkezik, ahol látható a jelenlegi hőmérséklet és a beállított érték. Az elektronikus érzékelő és szabályzó egység pontosabb és precízebb működést tesz lehetővé. A digitális termosztátok típusai között találhatunk előre programozható időzítőkkel rendelkezőt is, amelyekkel beállítható a hőmérséklet és az időzített be- vagy kikapcsolás, ezáltal az energiamegtakarítást is segíthetik.

Programozható termosztát

A programozható termosztát lehetővé teszi az előre beállított időpontokban történő automatikus hőmérséklet-szabályozást. A felhasználó előre programozhatja a kívánt hőmérsékletet a nap különböző időszakaiban, például amikor otthon van, alvás közben vagy távol van az épülettől. Ez rendkívül energiahatékony megoldás, mivel lehetővé teszi a fűtés és a hűtés automatikus ki- és bekapcsolását az előre megadott időszakokban. A legtöbb digitális termosztát kapható vezetékes és vezeték nélküli változatban is, melynek köszönhetően nem kell fix helyre felszerelni a készüléket, hanem szabadon mozgathatjuk azt.

Computherm Q7 programozható szobatermosztát
Computherm Q7 programozható szobatermosztát

Honeywell Lyric T6 Wi-Fi okostermosztát
Honeywell Lyric T6 Wi-Fi okostermosztát

Okostermosztát

Ez a modern és innovatív típusú termosztát a vezeték nélküli Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik az otthoni vagy az épületi hálózathoz. Ez lehetővé teszi a távoli vezérlést és ellenőrzést okostelefonokon vagy táblagépeken keresztül. A Wi-Fi termosztátok lehetővé teszik a hőmérséklet beállítását és ellenőrzését bárhonnan, valamint olyan intelligens funkciókat is kínálnak, mint a tanuló üzemmód, amely automatikusan megtanulja a felhasználó preferenciáit és beállításait.
Okostermosztátból is kapható rádiófrekvenciás változat, melynek köszönhetően szabadon mozgathatjuk és bárhova letehetjük a készüléket.

Az okostermosztát előnyei

Wi-Fi kapcsolódás: az okostermosztátok Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakoznak az otthoni vagy az épületi hálózathoz, lehetővé téve a távoli vezérlést és ellenőrzést a hőmérséklet beállításához.
Tanuló üzemmód: az okostermosztátok képesek megtanulni a felhasználó preferenciáit és rutinjait, és ennek megfelelően automatikusan beállítani a kívánt hőmérsékletet. Idővel finomhangolják a beállításokat az energiamegtakarítás és a komfortérzet maximalizálása érdekében.
Időzítők: az okostermosztátok lehetővé teszik a programozható időzítők beállítását, amelyek segítségével előre megadható, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki a fűtés vagy a hűtés, illetve milyen hőmérsékletet tartson fenn az egyes időszakokban.

Energiahatékonysági jelentések: az okostermosztátok általában információkat és jelentéseket nyújtanak az energiamegtakarításról és a fűtés-hűtési mintázatokról. Ez segíthet a felhasználónak megérteni és optimalizálni az energiatermelést, és csökkenteni az energiaszámlát.

Hangvezérlés: néhány okostermosztát támogatja a hangvezérlést, és kompatibilis lehet olyan virtuális asszisztensekkel, mint például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant. Ez lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását és vezérlését hangutasításokkal.

Az okostermosztátok általában az energiamegtakarítást, a kényelmet és a felhasználói élményt célozzák, valamint hozzájárulhatnak az otthonok és épületek energiatakarékosságához.

Okostermosztát applikációról vezérelve
Okostermosztát applikációról vezérelve

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Kategória
  • Alcsoport
   Egyéb termosztát
   Érzékelő
   Szabályzó
   Szobatermosztát
 • Márka
  Afriso
  Ariston
  Bosch
  BRH
  ComfortSystem
  Computherm
  Danfoss
  Eberle
  Euroster
  Fantini Cosmi
  Hajdu
  Heimeier
  Heizer
  Honeywell
  Honeywell Home
  Immergas
  Nordart
  OVENTROP
  Rehau
  Remeha
  Saunier Duval
  Siemens
  Technik Therm
  Uponor
  VAILLANT
  Viessmann
  Wavin
  Wolf
 • Ár