Információk

Felületfűtés szabályzó

25 termék

Termosztát, mellyel fűtésmegtakarítás érhető el

A termosztát egy olyan eszköz vagy rendszer, amelynek célja a hőmérséklet szabályozása vagy vezérlése egy adott környezetben. Például a fűtési termosztát segítségével állítható be a helyiségben lévő levegő hőmérséklete. Leggyakrabban otthonokban és épületekben használják fűtés és hűtés szabályozására. A készülékek különböző típusokban léteznek, például mechanikus, digitális vagy okos kivitelben.
A termosztát azt a hőmérsékletet veszi figyelembe és használja viszonyítási pontként, ahol elhelyeztük, ezért kiemelten fontos, hogy melyik helyiségbe és ott pontosan hova kerül.

Termosztát
Termosztát

Hova nem érdemes elhelyezni a termosztátot?

A termosztát helyét az alábbi mérlegelési szempontok alapján érdemes kiválasztani. Nem szabad fűtőtest közelébe helyezni, hiszen ez megzavarja a készülék működését. Ablak és ajtó közelébe sem érdemes tenni, valamint olyan helyiségbe sem, ahol erősen besüt a nap, hiszen az erős napsugárzás okozta meleget a termosztát a fűtőtesteknek tulajdoníthatja és nem aktivizálja a rendszert.

Hova érdemes tehát elhelyezni a termosztátot?

Például az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak becsapós hatását. Érdemes azt a helyiséget kiválasztani, ahol sok időt töltünk, például a ház központi helyét, és ide érdemes elhelyezni a készüléket.
Fontos azonban, hogy ahova termosztátot helyezünk, ott ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó radiátorszelepet, mert így összezavarhatják a rendszert.

Termosztát elhelyezése
Termosztát elhelyezése

A termosztát előnyei

A termosztátok használatával számos előny érhető el. Először is, az energiafogyasztást hatékonyabbá tehetik, mivel lehetővé teszik a fűtés és a hűtés pontosabb vezérlését, így csak akkor működik a rendszer, amikor valóban szükség van rá. Ez segíthet csökkenteni az energiaszámlát és hozzájárulhat a fenntarthatósághoz.
Másodszor, a termosztátok növelhetik a komfortérzetet. A pontos hőmérséklet-szabályozás lehetővé teszi, hogy a helyiség mindig a kívánt hőmérsékleten legyen, így kellemesebb környezetet teremt az otthonban vagy az irodában.
Harmadszor, a termosztátok időzítő funkciói lehetővé teszik, hogy a fűtés vagy a hűtés csak akkor működjön és kapcsoljon be, amikorra azt előre beprogramoztuk. Ennek köszönhetően meleg otthon várhat bennünket mikor hazaérünk.
Különböző típusokban érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő készüléket.

A szobatermosztát típusai

Egyszerű tekerős termosztát

Ez a hagyományos típusú termosztát egyszerű működésű és gyakran forgó tárcsával vagy gombbal állítható be a kívánt hőmérséklet. A mechanikus termosztátban egy hőre érzékeny elem (például egy hőfokozattal ellátott rugó, vagy egy úgynevezett hőgomba) reagál a hőmérsékletváltozásra, és amikor a beállított értékhez közelít, akkor kapcsolja be vagy ki a fűtést vagy a hűtést.

Computherm mechanikus termosztát
Computherm mechanikus termosztát

Computherm T30 digitális termosztát
Computherm T30 digitális termosztát

Digitális termosztát

Ez a modern típusú készülék digitális kijelzővel rendelkezik, ahol látható a jelenlegi hőmérséklet és a beállított érték. Az elektronikus érzékelő és szabályzó egység pontosabb és precízebb működést tesz lehetővé. A digitális termosztátok típusai között találhatunk előre programozható időzítőkkel rendelkezőt is, amelyekkel beállítható a hőmérséklet és az időzített be- vagy kikapcsolás, ezáltal az energiamegtakarítást is segíthetik.

Programozható termosztát

A programozható termosztát lehetővé teszi az előre beállított időpontokban történő automatikus hőmérséklet-szabályozást. A felhasználó előre programozhatja a kívánt hőmérsékletet a nap különböző időszakaiban, például amikor otthon van, alvás közben vagy távol van az épülettől. Ez rendkívül energiahatékony megoldás, mivel lehetővé teszi a fűtés és a hűtés automatikus ki- és bekapcsolását az előre megadott időszakokban. A legtöbb digitális termosztát kapható vezetékes és vezeték nélküli változatban is, melynek köszönhetően nem kell fix helyre felszerelni a készüléket, hanem szabadon mozgathatjuk azt.

Computherm Q7 programozható szobatermosztát
Computherm Q7 programozható szobatermosztát

Honeywell Lyric T6 Wi-Fi okostermosztát
Honeywell Lyric T6 Wi-Fi okostermosztát

Okostermosztát

Ez a modern és innovatív típusú termosztát a vezeték nélküli Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik az otthoni vagy az épületi hálózathoz. Ez lehetővé teszi a távoli vezérlést és ellenőrzést okostelefonokon vagy táblagépeken keresztül. A Wi-Fi termosztátok lehetővé teszik a hőmérséklet beállítását és ellenőrzését bárhonnan, valamint olyan intelligens funkciókat is kínálnak, mint a tanuló üzemmód, amely automatikusan megtanulja a felhasználó preferenciáit és beállításait.
Okostermosztátból is kapható rádiófrekvenciás változat, melynek köszönhetően szabadon mozgathatjuk és bárhova letehetjük a készüléket.

Az okostermosztát előnyei

Wi-Fi kapcsolódás: az okostermosztátok Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakoznak az otthoni vagy az épületi hálózathoz, lehetővé téve a távoli vezérlést és ellenőrzést a hőmérséklet beállításához.
Tanuló üzemmód: az okostermosztátok képesek megtanulni a felhasználó preferenciáit és rutinjait, és ennek megfelelően automatikusan beállítani a kívánt hőmérsékletet. Idővel finomhangolják a beállításokat az energiamegtakarítás és a komfortérzet maximalizálása érdekében.
Időzítők: az okostermosztátok lehetővé teszik a programozható időzítők beállítását, amelyek segítségével előre megadható, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki a fűtés vagy a hűtés, illetve milyen hőmérsékletet tartson fenn az egyes időszakokban.

Energiahatékonysági jelentések: az okostermosztátok általában információkat és jelentéseket nyújtanak az energiamegtakarításról és a fűtés-hűtési mintázatokról. Ez segíthet a felhasználónak megérteni és optimalizálni az energiatermelést, és csökkenteni az energiaszámlát.

Hangvezérlés: néhány okostermosztát támogatja a hangvezérlést, és kompatibilis lehet olyan virtuális asszisztensekkel, mint például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant. Ez lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását és vezérlését hangutasításokkal.

Az okostermosztátok általában az energiamegtakarítást, a kényelmet és a felhasználói élményt célozzák, valamint hozzájárulhatnak az otthonok és épületek energiatakarékosságához.

Okostermosztát applikációról vezérelve
Okostermosztát applikációról vezérelve

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Márka
  Fantini Cosmi
  Heimeier
  OVENTROP
  Rehau
  Technik Therm
  Uponor
  Wavin
 • Ár