Információk

Otthonfelújítási támogatás 2024

Otthonfelújítási támogatás 2024

Otthonfelújítási támogatás 2024

A tervek szerint az Otthonfelújítási Program 2024. június 3-án válik elérhetővé. A program keretében a lakosság pályázhatja meg a 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az igénylők 1 millió forintos önrész esetén jogosultak az összesen maximum 6 millió forintos támogatásra, amelyet kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában osztanak meg. A 108 milliárd forint keretösszeggel bíró program által közel 20 ezer családi ház újulhat meg az előkalkulációk alapján.

Mik az alapvető tudnivalók az új Otthonfelújítási támogatásról?

A kormany.hu oldalán közzétett ábra az alábbiakban foglalja össze az alapvető tudnivalókat:

Otthonfelújítási támogatás 2024

Hogyan vehető igénybe az Otthonfelújítási támogatás?

1. Jelentkezés az MFB pontokon

A kész költségvetési tervvel június 3.-tól kereshetőek fel az MFB pontok: az OTP-, Gránit-, MBH bank 266 fiókjából egyet kell felkeresni.

2. Igénylés leadás

Az igénylés dokumentumait a jóváhagyást követően az MFB pontokon lehet majd beadni.

3. Banki folyósítás

A sikeres igénylés után a hitelintézet teljes összegben kifizeti a hitelt, amely az építkezés költségétől függően 2,5-6 millió forint között lehet.

4. Energetikai tanúsítvány a munkálatok előtt

Az energetikai tanúsítvány igazolja az ingatlan jelenlegi energetikai állapotát a beruházás előtt.

5. Kivitelezés 2-2,5 éven belül

A munkálatokat a kölcsön folyósítását követő rendelkezésre állási időszakon belül kell elvégezni, ami 24 hónapig tart. Ez egy alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. Így összesen 2-2,5 év áll rendelkezésre a beruházások befejezésére.

6. Energetikai tanúsítvány a kivitelezés után

Az energetikai tanúsítvány igazolja a beruházás által elért energetikai fejlődést, amely legalább 30%-os javulás esetén jogosít fel az otthonfelújítási támogatás igénylésére.

7. Állami támogatás folyósítása

A vissza nem térítendő támogatás összegét a helyi járás átlagkeresete és az igénylő jövedelme alapján határozzák meg, és a kapott összeg közvetlenül csökkenti a folyósított hitel tőketartozását.

8. Hiteltörlesztés

A beruházást követő 3 hónapos türelmi időszak után kezdődik meg a havi törlesztés. A hitel teljes futamideje 10 év, melyből az első 2 - vagy hosszabbítás esetén 2,5 - év alatt kell befejezni a kivitelezést. Ebből következően a fennmaradó 7,5-8 év alatt kell visszafizetni a kamatmentes hitelt.

Otthonfelújítási támogatás 2024

Ki igényelheti a támogatást?

Az Otthonfelújítási Támogatás igénylésére jogosultak cselekvőképes, nagykorú magyar állampolgárok vagy Magyarországon legalább egy éve tartózkodó EGT állampolgárok, akik az adott ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkeznek, nincs adótartozásuk, és a kölcsön lejáratáig nem érik el a 75. életévüket.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A beruházás teljes költségétől függően a támogatás összege 2,5 és 6 millió forint között lehet, ami egy kamatmentes hitel és egy vissza nem térítendő állami támogatás kombinációjából áll.

Az igénybevétel feltétele egy önrész, amely a teljes 6 milliós támogatás esetén 1 millió forintot tesz ki, és kisebb költségvetés esetén arányosan csökken.

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás igényelhető?

A régió fejlettsége, azaz a járás átlagjövedelme alapján az igénylők különböző arányban jogosultak a hitel és a vissza nem térítendő támogatás kombinációjára. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők részesülnek a legkedvezőbb arányú támogatásban, míg a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők a legkedvezőtlenebb arányban.
Legalább 40%-os energetikai javulás esetén az igénylő további 5%-ban vissza nem térítendő támogatásra jogosult a hitel kárára.

Melyik járásban, mekkora vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak az igénylők?

A járások három kategóriába sorolhatók: azokban, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75%-át, a teljes hatmillió forintos költségvetésből 3,5 millió forintra számíthatnak a sikeres igénylők. Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110%-a között van, ott 3 millió forintot biztosítanak. Ahol az átlagjövedelem meghaladja az országos átlagot, ott pedig 2,5 millió forint lehet a támogatás összege.

Mik a kamatmentes hitel részletei?

Az állami támogatott hitel kamatmentes és legfeljebb 10 éves futamidővel rendelkezik. A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, ami 24 hónapig tart, és egy alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. Ezeket az időszakokat követi egy 3 hónapos türelmi időszak, amikor meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Mind a rendelkezésre tartási idő, mind a türelmi időszak beleértendő a 10 éves futamidőbe.

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?

Az otthonfelújítási támogatásra csak egyszer lehet igényt benyújtani egy adott ingatlanra, és egy igénylő csak egyszer veheti igénybe a támogatást, függetlenül a lakók számától.

Milyen ingatlanra igényelhető a támogatás?

Az 1990. december 31. előtt épült ingatlanokra vonatkozik az otthonfelújítási támogatás, amelyek a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként vagy ikerházként vannak nyilvántartva. A kezdeti tervekkel ellentétben az ingatlanoknak nem kell csatlakozniuk az országos gázhálózathoz a támogatás igényléséhez.

Melyek az igénylés alap feltételei?

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltétele, hogy az ingatlan korszerűsítése révén legalább 30% primer energetikai megtakarítást érjünk el.

Melyek az igénylés további, a kivitelezéssel kapcsolatos feltételei?

Fontos mind a munkadíj, mind az anyagköltség számláját benyújtani, és betartani a munkálatokra vonatkozó előírt fajlagos költségeket.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?

A támogatási összeg négy kategóriában felhasználható: épület külső szigetelése, épület külső nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése és használati melegvíz-rendszer korszerűsítése.

Melyek az igénylés elbírálásához szükséges dokumentumok és nyilatkozatok, amelyeket az igénylőnek be kell nyújtania?

Szükséges az érvényes személyi igazolvány, a korszerűsítendő ingatlan lakcímkártyája, munkáltatói jövedelemigazolás, tulajdoni lap, igazolás az adótartozás hiányáról, tulajdonosi hozzájárulás, ha több tulajdonos van, vagy az illető haszonélvező, valamint egy energetikai tanúsítvány.

Hogyan történik a kérelmek elbírálása?

Az igényléseket az MFB pontok fogják feldolgozni beérkezési sorrendjük alapján, és a támogatási keret kimerüléséig fogják kifizetni a támogatási összegeket.

Hogyan történik a támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése?

A beruházás során elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával kell igazolni, míg az elszámolandó költségeket számlákkal kell dokumentálni.

Az Otthonfelújítási programban az alábbi termékkörökre igényelhető a támogatás az általunk forgalmazott kínálatból: