search
menu close
menu Információk

Kondenzációs kombi gázkazán

Manapság legelterjedtebb, legkorszerűbb gázfűtés a kondenzációs technológia. Lényege, hogy a kiáramló füstgázból kinyerjük a rejtett hőt, így emelve annak hatásfokát. A kondenzációs kazán lehet kombi, fűtő és beépített tárolóval szerelt. A kombi kondenzációs kazán képes a fűtés mellett használati melegvizet is előállítani átfolyós üzemben, míg a beépített tárolós kivitel előre tárolt használati melegvizet képes azonnal biztosítani. A fűtő kondenzációs gázkazán önmagában csak fűteni képes, azonban ha egy váltószelep segítségével indirekt tárolót is csatlakoztatunk hozzá, akkor előre tárolt használati melegvizet tudunk előállítani.

62 termék

A kondenzációs gázkazán a mai legmodernebb technológia, megfelel az új előírásoknak, komfortos és egyben gazdaságos is.

Működési elve

A kondenzációs gázkazán működési elve, hogy a füstgázból a nagy mennyiségű vízgőzt pára formájában lecsapatja a készülék, ezért a magas hőmérsékletű, kiáramló füstgázból egy alacsony hőmérsékletű füstgáz keletkezik, és a kettő közötti rejtett hőenergiát a kondenzációs készülék képes hasznosítani. Mivel a rejtett hőenergiát fűtési célra használjuk, ezért a gázkészülék számított hatásfoka 100 % fölé emelkedik. Az új Erp rendelet (2016. nyarától) lényege, hogy ma már csak a jó hatásfokú és energiatakarékos szivattyúval szerelt gázkazánokat forgalmazhatja a kereskedő. Vannak olyan gázkazánok, amik csak fél kondenzációsként vagy kondenzáló kazánként jelennek meg a piacon, ezek valójában régi turbós készülékek emelt hatásfokkal, mely azt jelenti, hogy valamennyi hőenergiát képesek visszanyerni a távozó füstgázból.

Kondenzációs gázkazán belső szerkezete
Kondenzációs gázkazán belső szerkezete

A kondenzációs gázkazán kéményrendszere

A kondenzációs kazánokat speciálisan erre a célra kifejlesztett kéményrendszerrel szerelik. A turbós készülékekkel szemben itt nincs szükség alumínium csövekre, hanem speciális műanyag csöveken keresztül szállítjuk az égésterméket. Ezek a műanyag csövek alkalmasak arra, hogy a savas kémhatású kondenzvizet sérülésmentesen továbbítsák a kondenzvíz elvezető csövekbe, míg az alumíniumot idővel biztosan szétmarná a sav. A kondenzációs gázkazán kéményének tervezését komolyan kell venni, gyártónként más-más előírásoknak megfelelően zajlik. Ehhez szükség esetén külön kéményméretezésre van szükség, melyet kollégáink vagy a gyártó/importőr képviselői az adott szabályoknak megfelelően alkalmazni tudnak.

Mely rendszerekhez érdemes hozzákapcsolni a kondenzációs gázkazánt?

A kondenzációs kazánok alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz előállítása esetén sokkal hatékonyabbak, így padló, fal, mennyezet és túlméretezett radiátoros rendszerhez javasoltak beépíteni. Szerencsére a mai gázkészülékek modulációs tartománya igen magas, univerzálisan szinte minden fűtési rendszerhez alkalmazhatóak. A kondenzációs gázkazánhoz hozzá lehet kapcsolni külső hőmérséklet érzékelőt, mely arra hivatott, hogy a lakóépületen kívüli hőmérsékletet továbbítsa a gázkazán felé. Így sokkal hamarabb tudja szabályozni az előremenő víz hőfokát, ez által optimalizálva a rendszert és sokkal nagyobb komfortérzetet adva annak használójának. Minden gyártó igyekszik saját termosztátot is gyártani a kondenzációs gázkazánok mellé, ennek előnye, hogy minden funkciót 100%-ban lehet szabályozni a gyári termosztáttal, míg az univerzális termosztátok csak az alap funkciókat képesek kezelni. Fűtő kondenzációs kazánok esetén indirekt tárolót is hozzá kapcsolathatunk a készülékhez. Ez a használati melegvíz ellátás komfortját növeli. Működési elve, hogy egy váltószelep segítségével, amikor nem fűt a kazán, akkor „rádolgozik” az indirekt tárolóra és felmelegíti az abban tárolt vizet. Ez a megoldás egy sokkal intenzívebb melegvíz vételt eredményez, például egy kád vizet sokkal gyorsabban meg tudunk tölteni melegvízzel, mintha ezt kombi kondenzációs gázkazán átfolyós rendszerével tennénk.

Kondenzációs gázkazán
Kondenzációs gázkazán

A gázkazán élettartamának megőrzése

A kondenzációs kazán mellé a visszatérő ágba indokolt beépíteni iszapleválasztó készüléket, van olyan gyártó, aki a garanciát iszapleválasztó beépítéséhez köti. Az iszapleválasztó arra hivatott, hogy felfogja a fűtési rendszerben található szennyeződéseket, kiszűrve azokat, hogy a kondenzációs gázkazánunkba ne jussanak el ezek. Ajánlott még légleválasztót, vagy más néven mikrobuborék leválasztót is szerelni a rendszerbe, ezzel megőrizve a készülék hatásfokát, meghosszabbítva annak élettartamát. Iszapleválasztó Sok esetben szoktak kezelt lágy vizet és inhibitor folyadékot is tölteni a rendszerbe, melyek a fűtési rendszer korrózióját gátolják, és megelőzik a szennyeződéseknek a kialakulását. Fontos, hogy egy kondenzációs gázkészüléket nem csak megvenni és felszerelni szükséges, hanem a garancia érvényesítése érdekében be is kell üzemelni szakszervíz által azt. Beüzemeléskor a készüléket pontosan beszabályozzák, amit az erre hivatott szakember tud csak elvégezni, a füstgáz elemző műszer birtokában.

Iszapleválasztó
Iszapleválasztó

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Égéstér
  kondenzációs
 • Funkció
  fűtő
  kombi
  tárolós
 • Teljesítmény
 • Súly
 • Általános
  • Márka
   Ariston
   Bosch
   Immergas
   Remeha
   Saunier Duval
   VAILLANT
   Viessmann
   Wolf
  • Ár