Információk

Kondenzációs gázkazán tárolóval

A kondenzációs gázkazán tárolóval lehet beépített tárolós vagy rendelkezhet külön tárolóval is. A tároló lehet gyári, azonban bármely más gyártó tárolója is csatlakoztatható a gázkazánhoz. A kondenzációs gázkazán tárolóval nagyobb vízhozamot lehet elérni, mint a kombi változattal. A fűtési rendszerbe többnyire egy hőcserélős tárolókkal szokták alkalmazni. A tároló többfajta méretben érhető el: akár 80, 100, 120, 300 literes kiszerelésben is. A kondenzációs gázkazán beépített tárolóval jóval kevesebb helyet igényel, mint a külön tárolóval összekötött kondenzációs gázkazán. Többfajta beépített tárolós kondenzációs gázkazán található a piacon, vannak az úgynevezett rétegtárolós kivitelek, melyekben a HMV tárolók a kazántest két oldalán helyezkednek el, de vannak olyan kivitelek is, melyek alul vagy fölül, esetleg a kazántest hátuljában vannak.

27 termék

A kondenzációs gázkazán a mai legmodernebb technológia, megfelel az új előírásoknak, komfortos és egyben gazdaságos is.

A kondenzációs gázkazán működési elve

A kondenzációs gázkazán működési elve, hogy a füstgázból a nagy mennyiségű vízgőzt pára formájában lecsapatja a készülék, ezért a magas hőmérsékletű, kiáramló füstgázból egy alacsony hőmérsékletű füstgáz keletkezik, és a kettő közötti rejtett hőenergiát a kondenzációs gázkazán képes hasznosítani. Mivel a rejtett hőenergiát fűtési célra használjuk, ezért a kondenzációs gázkazán számított hatásfoka 100 % fölé emelkedik. Az új Erp rendelet (2016. nyarától) lényege, hogy ma már csak a jó hatásfokú és energiatakarékos szivattyúval szerelt gázkazánokat lehet forgalomba hozni. Vannak olyan gázkazánok, amik csak fél kondenzációsként vagy kondenzáló kazánként jelennek meg a piacon, ezek valójában régi turbós gázkészülékek emelt hatásfokkal, mely azt jelenti, hogy valamennyi hőenergiát képesek visszanyerni a távozó füstgázból.

Kondenzációs gázkazán belső szerkezete
Kondenzációs gázkazán belső szerkezete

A kondenzációs gázkazán kéményrendszere

A kondenzációs gázkazánokat speciálisan erre a célra kifejlesztett kéményrendszerrel szerelik. A turbós készülékekkel szemben itt nincs szükség alumínium csövekre, hanem speciális műanyag csöveken keresztül szállítjuk az égésterméket. Ezek a műanyag csövek alkalmasak arra, hogy a savas kémhatású kondenzvizet sérülésmentesen továbbítsák a kondenzvíz elvezető csövekbe, míg az alumíniumot idővel biztosan szétmarná a sav. A kondenzációs gázkazán kéményének tervezését komolyan kell venni, gyártónként más-más előírásoknak megfelelően zajlik. Ehhez szükség esetén külön kéményméretezésre van szükség, melyet kollégáink vagy a gyártó/importőr képviselői az adott szabályoknak megfelelően alkalmazni tudnak.

Mely rendszerekhez érdemes hozzákapcsolni a kondenzációs gázkazánt?

A kondenzációs gázkazánok alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz előállítása esetén sokkal hatékonyabbak, így padló, fal, mennyezet és túlméretezett radiátoros rendszerhez javasoltak beépíteni. Szerencsére a mai gázkészülékek modulációs tartománya igen magas, univerzálisan szinte minden fűtési rendszerhez alkalmazhatóak. A kondenzációs gázkazánhoz hozzá lehet kapcsolni külső hőmérséklet érzékelőt, mely arra hivatott, hogy a lakóépületen kívüli hőmérsékletet megmérve továbbítsa az adatokat a gázkazán felé. A kondenzációs gázkazán így sokkal hamarabb tudja szabályozni az előremenő víz hőfokát, ez által optimalizálva a rendszert és sokkal nagyobb komfortérzetet adva annak használójának. Minden gyártó igyekszik saját termosztátot is gyártani a kondenzációs gázkazánok mellé, ennek előnye, hogy minden funkciót 100%-ban lehet szabályozni a gyári termosztáttal, míg az univerzális termosztátok csak az alap funkciókat képesek kezelni. Fűtő kondenzációs gázkazánok esetén indirekt tárolót is hozzá kapcsolathatunk a készülékhez. Ez a használati melegvíz ellátás komfortját növeli. Működési elve, hogy egy váltószelep segítségével, amikor nem fűt a gázkazán, akkor „rádolgozik” az indirekt tárolóra és felmelegíti az abban tárolt vizet. Ez a megoldás egy sokkal intenzívebb melegvíz vételt eredményez, például egy kád vizet sokkal gyorsabban meg tudunk tölteni melegvízzel, mintha ezt kombi kondenzációs gázkazán átfolyós rendszerével tennénk.

Kondenzációs gázkazán
Kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazán élettartamának megőrzése

A kondenzációs gázkazán mellé a visszatérő ágba indokolt beépíteni iszapleválasztó berendezést, van olyan gyártó, aki a garanciát iszapleválasztó beépítéséhez köti. Az iszapleválasztó arra hivatott, hogy felfogja a fűtési rendszerben található szennyeződéseket, kiszűrve azokat, hogy a kondenzációs gázkazánunkba ne jussanak el ezek. Ajánlott még légleválasztót, vagy más néven mikrobuborék leválasztót is szerelni a rendszerbe, ezzel megőrizve a készülék hatásfokát, meghosszabbítva annak élettartamát. Sok esetben szoktak kezelt lágy vizet és inhibitor folyadékot is tölteni a rendszerbe, melyek a fűtési rendszer korrózióját gátolják, és megelőzik a szennyeződéseknek a kialakulását. Fontos, hogy egy kondenzációs gázkazánt nem csak megvenni és felszerelni szükséges, hanem a garancia érvényesítése érdekében be is kell üzemelni azt szakszervíz által. Beüzemeléskor a kondenzációs gázkazánt pontosan beszabályozzák, amit az erre hivatott szakember tud csak elvégezni, a füstgáz elemző műszer birtokában.

Iszapleválasztó
Iszapleválasztó

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Funkció
  fűtő
  tárolós
 • Teljesítmény
 • Fűtési energiabesorolás
  A
 • Elektromos érintésvédelem
  IPX4D
  IPX5D
 • Márka
  Ariston
  Immergas
  Saunier Duval
  VAILLANT
  Viessmann
  Wolf
 • Ár