search
menu Menü

Blog

Sentinel akció

Sentinel akció

Tisztítás

a nagyobb teljesítmény
érdekében

„Az elszennyeződött fűtési rendszer megtisztításával éves szinten akár 50.000 Ft-ot is megspórolhat.”

Védelem

a rendszer hatékonyságának és
élettartamának meghosszabbítása érdekében

„A megfelelő vízkezelés hiánya jellemzően akár 15%-kal is csökkentheti a rendszer hatékonyságát.”

Karbantartás

a tartós
védelem érdekében

„Az Egyesült Királyságban 5-ből 1 háztartásban előfordul a fűtési rendszer meghibásodása.”

Zajos összetevők

A szemcsés anyaggal elszennyeződött szelepek hajlamosak a megszorulásra, ha azokat nem működtetik rendszeresen és néha zajosak lehetnek, pl. fütyülő hangokat adhatnak ki.

Termosztatikus radiátorszelepek: Egy méretezett értékre beállított termosztatikus radiátorszelep zajos lehet, ha a rajta átáramló víz mennyiségét megváltoztatja a rendszer egy másik pontján bekövetkezett térfogatáram változás.

A szivattyúk zajosak lehetnek, ha levegő gyűlik össze bennük és az örvényt, kavitációt eredményez, vagy ha olyan törmelék van bennük, amely a forgórész kiegyensúlyozatlanságát okozza.

A hőtágulás is okozhat általános rendszerzajt , különösen akkor, ha nem fordítanak elég figyelmet a fal-/födémátvezetésekre, stb. Amikor a fém csőrendszer úgy támaszkodik egy tégla vagy beton felületre, hogy a benne levő feszültség nem szabadul fel azonnal, akkor jelentős feszültség alakul ki. Az idő múlásával, amely párosul a vízhőmérséklet vagy áramlási sebesség változásaival – esetleg egy új kazán, radiátorok vagy szivattyú beépítése miatt – olyan rezonanciák alakulnak ki, amelyek kiterjedhetnek az egész rendszerre.

Hideg radiátorok

Ha egy radiátor nem adja le azt a hőmennyiséget, amelyre méretezték, ez az alábbi két ok valamelyike miatt következhet be; vagy nem elegendő az átáramló meleg a víz mennyisége, vagy pedig a víz nincs közvetlen kapcsolatban a radiátor teljes felületével.

A melegvíz ellátás három tényezőtől függ; ezek: a hőbevitel a kazán által, a szivattyú mérete és hatásfoka, valamint a megfelelő átmérőjű, tiszta, és akadálymentes csőrendszer megléte.

 1. Kazán: Amikor tudjuk, hogy a rendszer korábban jól működött, akkor nem valószínű, hogy a kazán teljesítménye jelenti a problémát. A kazán általában képes megfelelő hőfokú melegvizet alőállítani még akkor is, ha a hőcserélő elvízkövesedett és a kazán csökkent hatásfokkal működik.
 2. Szivattyú: A rendszer módosításai eredményeképpen a szivattyú alulméretezetté válhat. Elképzelhető, hogy ha a kazánt egy régebbi típusról egy modern, nagyobb ellenállású kazánra cserélik, vagy ha a rendszert bővítik anélkül, hogy figyelembe vennék az ebből következő ellenállásnövekedést, akkor a szivattyú teljesítménye már nem lesz megfelelő.
  A szivattyúban levő üledék/iszap zavarhatja annak működését, mivel csökkenti a csapágyak tűréseit, és elszennyezi a forgórészt megszüntetve annak kiegyensúlyozottságát.
 3. Csőrendszer: A csőrendszert különböző típusú törmelékek eltömíthetik, de egy olyan rendszerben, amely korábban megfelelően működött, általában a korróziós törmelék jelenti a legnagyobb problémát. A kis átmérőjű csövek különösen hajlamosak az ilyen jellegű elszennyeződésre.
 4. Radiátorok: Az olyan radiátorok, amelyeknek a teteje hideg, valószínűleg ellevegősödtek. Ez csökkenti a vízszintet és megakadályozza a hőleadást.

Ha a radiátoron hideg foltok vannak, vagy egy félhold alakú hideg rész alakul ki az aljukon, valószínűleg elszennyeződtek, törmelék halmozódott fel bennük. Ugyanúgy, mint az eltömődött csőrendszerek esetében ez a törmelék legtöbbször korrózióból származik, bár néha tartalmazhat vízkövet is, amely eredetileg a kazánban keletkezett.

Egy további dupla adag Sentinel X100 alkalmazható, de a legkomolyabb esetekben szükség lehet a rendszer összes acélból készült komponensének a kicserélésére, beleértve a radiátorok cseréjét is.

A problémák megoldása Sentinel termékekkel

Diagnózis

Mielőtt egy nem megfelelő keringési problémát megoldhatnák, alapvető fontosságú a pontos diagnózis. Az alábbi ellenőrzéseket kell elvégezni:

 1. Megfelelően működik a kazán? Ellenőrizzük a gáznyomást az égőnél. Az égő egyenletesen működik?
 2. Szemrevételezéssel meg kell vizsgálni az egyik radiátorból kivett vízmintát, hogy vannak-e benne korrózióra utaló jelek szilárd törmelék, vagy a víz oldott fémeket jelző elszíneződése formájában.

A vörös szín oldható vasoxid jelenlétére, tehát aktív korrózióra utal. Valószínű, hogy a rendszerbe levegő szivárog be.

A fekete üledék valószínűleg magnetit, amely a korrózió végső fázisában keletkezik; ilyenkor komoly üledéklerakódásra lehet számítani.

A tiszta víz azt jelzi, hogy a rendszerben valószínűleg nem zajlik aktív korrózió. Előfordulhat, hogy a múltban bekövetkezhetett korrózió, de a térfogatáram nem elegendő ahhoz, hogy a törmeléket áramlásban tartsa. Ellenőrizni kell, hogy a hidegvíz betápláló vezeték nincs-e eldugulva.

 1. Nyitott rendszer esetén ellenőrizni kell, hogy a betáplálási és tágulási tartály tiszta-e és nincs jele túlfolyásnak vagy levegőbeszívásnak.
 2. Megfelelő a szivattyú teljesítménye? Megfelelő a keringés iránya? Nyissuk ki az összes radiátorszelepet és ha szükséges, légtelenítsük a radiátorokat. Figyeljük meg, hogy a probléma általános, vagy helyi jellegű.

Javítja a keringést, ha a szivattyút nagyobb sebességre állítjuk? Különösen fontos annak meghatározása, hogy vannak-e olyan radiátorok, amelyek egyáltalán nem melegszenek fel. Ha ez előfordul, akkor a rendszer eldugult ezért ellenőrizni kell, hogy a szelepek megfelelően működnek-e? Ha a problémát nem beragadt szelepek okozzák, vízmintát kell venni egy hideg radiátorból és ellenőrizni kell, hogy nem tartalmaz-e iszapot.

 1. Gyakran kell a radiátorokat légteleníteni? Amikor gáz gyűlik össze egy vagy több radiátorban, meg kell határozni, hogy a gáz kénhidrogén, hidrogén vagy levegő.

A kénhidrogén egy záptojásszagú mérgező gáz – szagát semmivel sem lehet összetéveszteni és nem keverhető össze a poshadt víz szagával vagy a rendszerben esetleg alkalmazott vegyszerek szagával.

A gáz bakteriológiai szennyeződés eredménye Megjelenése ritka.

Annak tesztelésére, hogy a légtelenítéskor távozó gáz hidrogén-e, a gázt egy felfelé fordított üvegedényben, pl. egy befőttesüvegben fel kell fogni. Mivel a hidrogén a könnyebb gáz, kiszorítja a levegőt az üvegből. Ezután az üveget a radiátortól biztonságos távolságra kell vinni, és alá kell tenni egy meggyújtott gyufát. Ha hidrogén van jelen, akkor a gáz pillanatok alatt elég kék lánggal (nincs robbanásveszély).

Hidrogén a korrózió eredményeképpen keletkezik. Új rendszerekben, ahol nagy áramlási sebességet alkalmaznak és az rézkiválást okoz, gyakran megjelenik. Meglévő rendszerekben is jelen lehet, ha azokat új radiátorokkal bővítették és ezután nem mosták át megfelelően, vagy egy új kazánt szereltek be.

Ha a gáz nem rossz szagú és nem is gyújtható meg, akkor a radiátorból származó gáz levegő. Ha levegő van a rendszerben, az mechanikai problémát jelez, ez lehet tömítetlenség, vákum alatt levő gyenge minőségű csatlakozás, stb.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák