search
menu Menü

Blog

#világlegkisebbkazánja – REMEHA

#világlegkisebbkazánja – REMEHA

A Remeha név összefonódik a kondenzációs kazántechnika kifejlesztésével, amelyet azóta több európai gyár is alkalmaz. A Remeha gyár folyamatos fejlesztései révén azonban a Remeha kondenzációs kazán ma is a legfejlettebb technikát testesíti meg. A nagy teljesítmény kis tömeggel és befoglaló méretekkel, valamint rugalmas telepítési lehetőségekkel párosul, melyek ideális megoldást nyújtanak nem csak az új építések, hanem a kazánház rekonstrukciók esetében is.

A REMEHA B.V. története 1935-ben kezdődött, mikor G. van Reekum egy műszaki termékek forgalmazásával foglalkozó céget alapított, majd később a cég saját alapítású öntödéje is működni kezdett. A kazánok gyártásába akkor kezdtek, amikor a földgáz fűtési célból való hasznosítása tömegessé vált. Idővel a REMEHA B.V. vezető pozíciót harcolt ki magának a kis és közepes kazánok kategóriájában és jelenleg a minél biztonságosabb, jobb minőségű és kezelhetőbb kazánok fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

A holland Remeha márka fejlődésében a mérföldkövet az 1978-as kondenzációs kazán szabadalom jelentette. A kondenzációs kazántechnikát azóta több európai gyár is alkalmazza, de a Remeha gyár folyamatos fejlesztései révén a Remeha kondenzációs kazán ma is a legfejlettebb technikát testesíti meg.

Kondenzációs kazántechnika

1.A kondenzációs kazántechnika néhány alapkérdése

A tüzelőanyag (energia-) megtakarítás egyik igen korszerű, a hollandok által 1978-ban szabadalmaztatott és a fejlett országokban azóta igen gyorsan elterjedt módszere, az ún. kondenzációs technika nemcsak a tüzelőanyag megtakarítás szempontjából jelentős, hanem éppen ebből eredően a károsanyag-kibocsátás ugyanilyen mértékű csökkentése miatt került ma hazánkban is reflektorfénybe.

Kondenzációs kazánok alkalmazásával a füstgáz rejtett hőjéből energiát nyerünk vissza. Ez a módszer elsősorban földgáztüzelésnél jön szóba, itt ugyanis a magas hidrogéntartalom oxidációja (égése) nagymennyiségű vízgőz kondenzálódását teszi lehetővé egy nagyfelületű hőcserélő (ún. ECO) segítségével. Az így elért éves hatásfok nagyobb, mint a fűtőértékre számított 100%-os hatásfok.

A kondenzáció során felszabaduló hő éppen az égéshő és a fűtőérték közötti különbséget jelenti: a kondenzáció létrejöttének érdekében a füstgázokat harmatpont alá (“H” földgáznál 1,2 légfeleslegnél 57°C) kell hűteni. Ehhez speciális, korrózióálló nagyfelületű hőcserélőt kell alkalmazni. Az így felszabaduló, ún. kondenzációs hőt, a továbbiakban már mint hasznos hőt vezetjük be a fűtési rendszerbe. Jól méretezett hőcserélővel kell elérni, hogy a visszatérő vízhőmérséklet és a távozó füstgázhőmérséklet között minél kisebb legyen a hőfokkülönbség.
A földgáztüzelésnél elterjedt kondenzációs kazánoknak két fő csoportja van: zárt tűzterű, felületi égővel és a túlnyomásos tűzterű, blokkégővel rendelkezők.

A földgáztüzelésű kondenzációs kazánokra jellemző, hogy a kondenzációs hőcserélőben és a kondenzgyűjtőben a füstgázok hőmérséklete csak kb. 5°C-kal haladja meg a visszatérő vízhőmérséklet (Tr). A füstgázkondenzáció megvalósulásának feltétele: Tr<52°C (harmatpont).

Tehát a kondenzációs üzem hatásfoka annál jobb, minél alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklettel dolgozunk. (52°C felett gyakorlatilag nem jön létre kondenzációs üzem). Fentiek figyelembe vételével kell tehát a fűtési rendszert, ill. a hidraulikai szabályozást méretezni. A hőleadó felületek növelésekor vegyük figyelembe, hogy pl. egy régi, 70/50°C-os rendszer esetén a fűtési periódus 90%-ban az átmeneti időjárási viszonyok miatt kondenzációs üzem valósul meg! A hazánkban még mindig oly gyakori túlméretezett fűtési rendszerek is alkalmasak a kondenzációs kazánok beépítéséhez.

A kondenzációs kazánok hatásfoka a terhelés csökkentésével nem csökken, sőt a növekvő kondenzáció miatt kis mértékben még növekszik is.

2. Miért a Remeha kondenzációs kazán?

A szabadalom óta (1978) vezető szerep a legújabb kazántechnika fejlesztésében.
Kompakt felépítés a különleges Al-Si öntvényből készült tűztér-hőcserélő egységnek köszönhetően.
Egyedülállóan kis helyigény/teljesítmény viszony.
Éves kihasználtsági fok 109-110%, így az éves gázfelhasználás hagyományos kazánokhoz képest 20-30%-kal csökkenhet.
Saját, folyamatos levegőarány szabályozással ellátott felületi sugárzóégője csendes üzemet és a teljes teljesítménytartományban magas hatásfokot, kis károsanyag-kibocsátást biztosít (megkímélve a hagyományos blokkégő összes illesztési, zaj- és egyéb problémáitól).
Hosszú élettartam az öntvény tűztér által.
Zárt tűzterű kivitelben, légellátása függetleníthető a telepítési hely légterétől.
Folyamatos teljesítményszabályozás, mikroprocesszoros vezérlő és felügyeleti rendszer, távszabályozás lehetősége, PC csatlakoztatás, hibatárolás- és diagnosztika.
A kondenzációs kazánok telepítésénél két további szempontot kell figyelembe venni:

Füstgázelvezetés

Tömör és korrózióálló legyen (ÉMI engedéllyel)
Kondenzvíz elvezetése

A savas (3,5-4,0 pH) kondenzvíz elvezetése a létesítmény csatornarendszerébe való csatlakozása újabb kutatások szerint nem jelent problémát (az egyébként lúgos csapadékkal való keveredés miatt). Hazánkban erre még előírás nincs, Németországban 200kW hőteljesítmény felett ajánlott ún. neutralizálót alkalmazni.
Az ÉMI engedéllyel rendelkező, bevizsgált füstgázelvezető rendszert, valamint a kondenz-semlegesítő tartályokat és granulátumokat is megtalálja kínálatunkban.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák