search
menu Menü

Blog

Fürdőszoba bemutatóterem

Fürdőszoba bemutatóterem

1.HOGYAN FOGJUNK HOZZÁ?

Első lépésként igazítsuk elképzeléseinket a helyiség adottságaihoz, és gondoljuk át, hogy a tervezett műszaki tartalom otthonunkban kivitelezhető-e. Ne feledjük, hogy a fürdőszoba nemcsak a tisztálkodás, hanem a relaxálás helye is! Fordítsunk tehát kellő figyelmet a berendezési tárgyak, bútorok, kiegészítők megjelenésére, ám az esztétikum ne menjen a funkció rovására: alkossunk a mindennapokban jól használható kombinációt. Már ebben a fázisban figyeljünk a szellőzésre, ugyanis a vízgőzképződés és páralecsapódás komoly problémákat okozhat: penészesedéshez, bizonyos eszközök idő előtti meghibásodásához vezethet.

2 .ÖTLETES TÁROLÁS?

Sok háztartásban fejtörést okoz a kiegészítők, tisztítószerek elhelyezése. Amennyiben nincs lehetőség külön helyiség kialakítására, a meglévő felületeket kell praktikusan kihasználni. Ha a belmagasság megengedi, érdemes felfelé terjeszkedni. Egy galéria kialakítása költséges, de sok területet nyerünk általa. Gondolkodhatunk 2 az 1-ben megoldásokban, mint pl. a kádra szerelhető zuhanyparaván vagy a többfunkciós WC, amely a bidé feladatát is ellátja.

3. HOGY OLDJUK MEG A SZELLŐZÉST?

Ha nincs a lakásnak hővisszanyerős szellőztető rendszere, ezt a problémát más módon kell megoldani. A modern fürdőszobai ventilátorok beépített pillangószelepekkel működnek; ezek megakadályozzák a külső – adott esetben hideg – levegő visszaáramlását. A legtöbb típus előlapja levehető, beépíthetők falba és mennyezetbe, sőt beállítható rajtuk a késleltetett leállás is.

4. MILYEN ERGONÓMIAI KÖVETELMÉNYEKKEL SZÁMOLJUNK?

A fürdőszoba méretére vonatkozóan nincsenek konkrét törvényi előírások, de a legalább 2,5 X 2 m-es nagyság mellett javasolt a 2,2 m-es belmagasság megtartása. A legkisebb kádszélesség 75 cm, egy tusolóhoz pedig minimum 80 X 80 cm-es terület szükséges, a WC és a bidé is legalább 80 cm széles helyet igényel. A kisebb fürdőszobákban előnyös lehet az aszimmetrikus kád vagy zuhanykabin, sőt némely gyártó már aszimmetrikus mosdókat és bútorokat is készít – ilyen modern, helytakarékos darabokkal könnyebb ízlésesen berendezni egy szűkös helyiséget.

Forrás: Lakáskultúra

A teljes cikk a Lakáskultúra havilapban olvasható. Az augusztusi lapszámot keresd az újságárusoknál.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák