search
menu Menü

Blog

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést?

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést?

A gyakran néma gyilkosként is emlegetett szén-monoxid színtelen, szagtalan, ennek okán szinte észrevehetetlen, melynek már kis mennyiségű belégzése is halált okozhat. Szén-monoxid fűtési szezonon kívül is kialakulhat, így érdemes kialakulásának megelőzése érdekében óvintézkedéseket tenni.

 

Hogyan alakulhat ki szén-monoxid a háztartásban? 

Leggyakrabban a gázzal történő tüzelés esetén fordul elő szén-monoxid szivárgás, mely a nem megfelelő égés következtében alakul ki és szaporodik el a helyiségben. A nem megfelelő karbantartás, szagelszívókkal egy légtérben való üzemeltetés rásegíthet a szén-monoxid légtérben való elterjedéséhez.

Rendkívül fontos évente, a fűtési szezon előtt, szakemberrel átvizsgáltatni készülékünket legyen szó gázbojlerről, vegyes tüzelésű kazánról vagy gázkonvektorról.

kémény nem megfelelő karbantartása következtében a járat leszűkül a belehulló törmelék, beköltöző madarak, darazsak hatására, így a helyiség levegőjét használó, nyílt égésterű hőtermelő-berendezésből az égéstermék egy része vagy egésze a helyiségbe áramlik vissza. Ha ez megtörténik, akkor a helyiség levegőjében levő szén-monoxid koncentráció drasztikusan megnövekszik.  Érdemes tehát a kéményt rendszeresen tisztítani, felülvizsgálni.

A nyílt égésterű berendezések nem megfelelő műszaki kialakítása szintén okozója lehet szén-monoxid mérgezésnek. A hőtermelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Napjainkban a fűtési költségek csökkentése érdekében a nyílászárók cseréjét szokták alkalmazni. Azonban a minimális légáteresztő képességük miatt csökken a helyiségbe bejutó oxigén mennyisége. Ha máshonnan nem kap levegőt a tüzelőberendezés, akkor gyorsan elhasználja a helyiségben levő oxigént, és mivel nem kap levegő-utánpótlást, nem képes az égésterméket elszállítani. A tökéletlen égés miatt pedig a szén-monoxid halálos megjelenése csak idő kérdésévé válik.

Miben segít a szén-monoxid érzékelő készülék?

 

A korszerű szén-monoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag a szén-monoxid elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, melyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény és hangjelzéssel riaszt. Esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít).

A szabvány szerint, ha a készülék vészjelzést adott, mindaddig riasztania kell, amíg a szén-monoxid koncentráció nem esik 50 ppm alá.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák