search
menu close
menu Információk

Kéményes gázkazán tárolóval

A kéményes gázkazán tárolóval alkalmas fűtési- és használati melegvíz előállítására. Felhasználóbarát rendszerének köszönhetően egyszerűen üzembe helyezhető. A kéményes gázkazán tárolója akár két csapoló használata esetén is lehetővé teszi a melegvíz ellátást, így jobb melegvíz biztosítással rendelkezik, mint a kombi kazánok. Fontos azonban, hogy a kéményes gázkazán tárolóval cseréjét Magyarországon már csak a meglévő készülék cseréje esetén engedélyezik. A kéményes gázkazánokat nyílt égésterű készülékekként is hívják, mivel az égéshez szükséges oxigént abból a helységből veszi, ahol a készülék el van helyezve. Amennyiben a kéményes tárolós gázkazán kapcsolatban további kérdései lennének, úgy rendelés előtt érdemes tájékozódni a termékkel kapcsolatban, kollegáinknál vagy a kivitelezőnél. 

1 termék

A gázkazán története

A század elején a vidéki ingatlanokban kemencével vagy sparhelttel oldották meg a fűtést míg a városi lakásokban általában kályha volt a fűtési mód (vas vagy cserépkályha). Csak néhány középületben volt központi fűtés, amit túlnyomóan öntöttvas radiátorokkal fűtöttek. Az öntöttvas radiátorokat gőzzel működő fűtési rendszer táplálta hőenergiával. A háború utáni időszakban elsősorban a városokban kezdett elterjedni a vezetékes gáz. Ennek következtében a bérházak cserépkályháiba Héra típusú gázégő fejet szereltek be, amivel ki lehetett váltani a szenes működést, ami hamuval és a szénhordás vesződségével járt.

A gázkonvektorok elterjedése

A cserépkályhás és Hérás időszakot az olajkályha, illetve gázkonvektorok elterjedése váltotta fel. Rengeteg ingatlanban elbontották a cserépkályhákat és a sokkal kisebb, helytakarékosabb, valamint nagyobb hatásfokkal üzemelő gázkonvektorokat szerelték a helyükre.

Század eleji sparhelt
Század eleji sparhelt

Vidéken a széntüzelésű vagy olajkályhák mellett a szilárd tüzelésű kazánok és az ehhez hozzákapcsolt nagy acél tagos radiátorok központi fűtése terjedt el. A rendszerváltás után, amikor a „nagy gázosítás” megtörtén a vidéki kisvárosokban és falvakban is, még nagyobb teret nyert a gázkonvektor és megjelentek az első gázkazánok is. Első körben általában a vegyestüzelésű kazánok mellé vagy helyett az ÉTI illetve a Hőtherm gyártmányú hazai gázkazánok kerültek beépítésre a fűtési rendszerbe, mely ugyan úgy gravitációs elven működött, de már szivattyú keringtette a vizet. Ezt követően megjelentek a fali gázkazánok, amik egy új, gazdaságosabb és helytakarékosabb megoldást hoztak a gázkonvektorokhoz képest.

Fali gázkazán, avagy a cirkó

A cirkó elnevezés onnan eredt, hogy a gázkazánban elhelyezett keringtető szivattyú cirkuláltatta a fűtővizet. Ezeket a kazánokat már termosztáttal lehetett lakásonként egyedileg szabályozni. Kompakt méretének és viszonylag esztétikus külsejének köszönhetően akár már a lakásban is el lehetett helyezni.

Ezek a gázkazánok voltak a mai kéményes gázkazánok előfutárai, melyekhez még a tágulási tartályt a készüléken kívül kellett felszerelni. A kéményes gázkazánok a helyiség levegőjéből veszik az égéshez szükséges oxigént, ez viszont veszélyeket is tartalmaz: ha egy másik helyiségben huzat keletkezik, vagy például a konyhában megy a páraelszívó, akkor a kéményen keresztül visszafelé is áramolhat a füstgáz, aminek eredménye szénmonoxid mérgezés. Szigorúbb hatósági ellenőrzéssel, szénmonoxid berendezések felhelyezésével, kémények kibélelésével lehet valamelyest megelőzni a fenti problémákat. Sajnos mivel az esetszámok nem olyan mértékben csökkentek, és ezzel együtt a technológia az idő múlásával úgy előre haladt, hogy sokkal korszerűbb készülékek jelentek meg a piacon, ezért a kéményes gázkazánok elavulttá váltak és mára már kivezették a kereskedelmi értékesítéséből. Kivitelt képez ez alól, ha olyan bérházban cserélünk kéményes gázkazánt másik kéményes gázkazánra, ahol nincs mód komplett átalakításra. A zárt égésterű gázkazánok ezzel szemben egy sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb működést eredményeznek, hiszen ott a lakáson kívüli levegőt használja fel az égéshez szükséges oxigén ellátásához. Ezt egy olyan kéményrendszerrel valósítják meg, ami egy koncentrikus (cső a csőben) csőrendszer, melynek a belső átmérőjén fújja ki a füstgázt és a külső cső átmérőjén szívja be a levegőt. Ezt a koncentrikus csövet ketté is lehet választani szétválasztó idom segítségével, így két külön csővel üzemeltetve az egyiken a kipufogást, a másikon pedig a légbeszívást valósítjuk meg.

Cirkó kazán működés közben
Cirkó kazán működés közben.

A zárt égésterű – turbós - kazánok „utódja” a kondenzációs gázkazán. A kondenzációs gázkazán hasonló elven működik füstgáz elvezetés és légbeszívás szempontjából, mint a turbós elődje. Annyi a különbség, hogy a nagy hőfokkal rendelkező kiáramló füstgázból a benne rejlő rejtett hőt lecsapatva és tovább hasznosítva extra energiát nyer ki belőle és egy alacsony hőmérsékletű füstgáz fog távozni a folyamat végén. Az így megnyert energia körülbelül 20-25% hatásfok javulást eredményez. A kondenzációs kazán esetében működtetés szempontjából előnyösebb, ha a nagy felületű padló vagy falfűtéssel esetleg túlméretezett radiátor hőleadókkal van szerelve egy rendszerbe. A folyamatosan termelődő kondenzvíz, ami a lecsapatáskor keletkezik, az egy maró hatású folyadék, melyet csatornába kell kötni és el kell vezetni. A mai gázkészülékek képesek melegvíz előállításra és fűtésre is. Ha ezeket egyszerre szeretnénk, akkor kombi kondenzációs gázkazánról, ha csak fűtésre használjuk, akkor fűtő kondenzációs gázkazánról beszélünk. A kombi kondenzációs gázkazánok átfolyós vízmelegítőként üzemelnek abban az esetben, ha a használati melegvíz csapját megnyitjuk. Ekkor a készülék fűtésből átvált melegvíz termelésre, így elégítve ki a felhasználni kívánt melegvíz mennyiséget. A fűtő kondenzációs gázkazánok nevükből adódóan csak fűtésre alkalmasak, azonban egy váltószelep és egy indirekt tároló beépítésével melegvizet is elő tudunk állítani velük. Ennek működési elve, hogy amikor nem fűt a gázkazánunk, akkor az indirekt tárolóba termeli a hőenergiát, ez által felfűtve az abban tárolt vizet.

Kondenzációs gázkazán
Kondenzációs gázkazán

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Égéstér
  kéményes
 • Funkció
  tárolós
 • Teljesítmény
 • Súly
 • Márka
  Immergas
 • Ár