search
menu Menü

Blog

KlímaszezON

KlímaszezON

Mono- vagy multisplit klíma?

Több helyiség hűtéséhez mindkét megoldás észszerű lehet. A teljes árat nagyban befolyásolja, hogy mekkora távolságra van egymástól a kültéri és a beltéri egység. Ha túl messze kerülnek egymástól, az nagyon megdobhatja a szerelés árát, így jobban járhatunk, ha egy dual split helyett két monosplit készüléket választunk. Az árak tekintetében nagyon meghatározó, hogy milyen kategóriás beltéri egységet választunk. Prémium kategóriás esetén nagyjából egy árban van a két monosplit és az egy dual split, míg az olcsóbbaknál akár 30 százalékkal is drágább lehet a dual split megoldás.

Tényleg megbetegít a légkondi?

Fontos, hogy ne hűtsük túl a teret. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 26-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá.
Ne ott tévézzünk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen meg lehet fázni. Egyre fontosabbak a beltéri egységbe épített szűrőrendszerek, amelyek egészségesebbé tehetik a levegőt. A legjobb típusok nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de a kórokozó vírusokat, baktériumokat is.

Mekkora teljesítményű klímát válasszunk?

Ökölszabályként elmondható, hogy – amennyiben nem tetőtéri, vagy déli, délnyugati fekvésű, nagy ablakos lakásról van szó – 100 watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ez persze nem helyettesíti a hatékony üzemeltetéshez szükséges pontos számításokat, így vásárlás előtt a beszerelést végző szakembernek mindenképp látnia kell a helyszínt.

Újépítésű lakás esetén még jobb, ha a gépésztervező tudja elvégezni a helyiségenkénti hűtési igényhez szükséges számításokat a falazat és a szigetelés paramétereinek ismeretében. Ez nem ördöngös feladat, hiszen a fűtési teljesítményigény kiszámolása amúgy is szükséges.

Egy biztos, A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes készüléket választani.

Általában a monosplit klímákat -10 Celsius fokig lehet fűtésre használni, de  0 fok alatt jelentősen romlik a hatékonyság. Ez azt jelenti, hogy ősszel és tavasszal jó kiegészítő fűtést jelentenek, illetve akkor is jól jön, ha a táv- vagy házközponti fűtéses lakásban már kezdünk fázni, de a fűtési szezon előtt vagy után vagyunk. A modern levegő-víz hőszivattyúk a nyári napokon a hűtést biztosítják, de télen is használhatók akár -20 fokos külső hőmérséklet mellett fűtésre, valamint a használati melegvizet is képesek előállítani.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák