Információk

Indirekt tároló kettő hőcserélővel

36 termék

Indirekt tároló

Az indirekt tárolók használati melegvíz előállítására és tárolására alkalmas készülékek. A tárolt használati melegvíz nagyobb komfortot biztosít felhasználójának, mint az átfolyós elven működő melegvíz vételezés. Kevesebb energiabefektetés mellett egy sokkal nagyobb nyomású használati melegvíz érhető el, ezen felül a fogyasztási csúcsok is biztosan fedezhetőek, ha indirekt tárolót használunk.

Indirekt tárolók
Indirekt tárolók

Az indirekt tároló működési elve, műszaki jellemzői

Az indirekt tároló működési elve, hogy a hőtermelő berendezés – ami jellemzően kazán, hőszivattyú vagy napkollektor szokott lenni – egy váltószelep segítségével a fűtési kör melegvizét (napkollektor esetén az abban keringő szolár folyadékot) az indirekt tároló csőkígyójába irányítja. A csőkígyóban keringő forró fűtőközeg hőt ad le és felmelegíti az indirekt tárolóban található használati melegvizet elraktározva azt későbbi felhasználásra.

A klasszikus 1 csőkígyós, vagy más néven 1 hőcserélős kivitel egy hőtermelő egységgel (például fűtő gázkazánnal) köthető össze. A 2 csőkígyós indirekt tárolók jellemzően két hőtermelőt képesek fogadni, általában az egyik csőkígyón a kazánból, míg a másikon a hőszivattyúból vagy a napkollektorból származó hőenergiát hasznosítjuk és melegítjük fel segítségükkel a tárolt használati melegvizet. Vannak még az úgynevezett csőkígyó nélküli indirekt tárolók, melyekbe külső hőcserélőn keresztül termeljük bele a használati melegvizünket.

A tartály belső védelmét jellemzően magas hőfokon kiégetett belső kerámia zománc bevonat biztosítja, a korrózióvédelemről pedig a tárolóban található magnézium védőanód gondoskodik. Az indirekt tárolóknál fontos adat a tároló megengedett üzemi nyomása, mely általában 5-10 bar között mozog, illetve a csőkígyó (hőcserélő) maximális nyomása is, ami típustól függően 9-16 bar közötti érték lehet. Ezen felül a maximális üzemi hőmérséklet is lényeges tulajdonság, amely jellemzően 90-100 celsius fok körüli érték szokott lenni.

Az indirekt tároló működési elve
Az indirekt tároló működési elve

A megfelelő indirekt tároló kiválasztása

Az indirekt tároló kiválasztásakor érdemes felmérjük, hogy mekkora használati melegvíz igénybevételre számíthatunk a mindennapokban. Ez függ a felhasználók számától – nem mindegy, hogy egy 3 tagú család HMV igényét tervezzük, vagy például egy edzőterem használati melegvíz ellátását szeretnénk indirekt tároló segítségével fedezni. Természetesen a vízvételi helyeket is érdemes számba venni, illetve azt, hogy ezeket egyszerre használják-e a fogyasztók. Emiatt az indirekt tárolók kapacitás szempontjából széles skálán mozognak, az egészen kicsi 80 literes tárolótól akár a robusztus 1000 literes űrtartalomig lehet válogatni.

Fontos szempont még az elhelyezés és a bekötés is, melyek kivétel nélkül helyspecifikus tényezők és nagyban függenek az indirekt tárolóhoz kapcsolt fűtőberendezés pozíciójától, illetve a bekötőcsövek elhelyezkedésétől. Ennek ismeretében választhatunk álló vagy fali elhelyezésű indirekt tárolót, melyeket alulról, felülről, jobbról vagy balról, esetleg speciálisan oldalról tudunk bekötni a rendszerbe. Kiválasztás előtt javasolt a kivitelező szakemberrel a helyszínen egyeztetni és közösen kiválasztani a megfelelő indirekt tároló típust.

Indirekt tároló csőkígyói
Indirekt tároló csőkígyói

Indirekt tároló szigetelése

A gyártók nagy hangsúlyt fektetnek az indirekt tárolók szigetelésére is, hiszen nem mindegy, hogy meddig tudjuk megőrizni a felmelegített használati melegvizet és hogy a lehető legkisebb hőveszteséggel számoljunk ez idő alatt. Az indirekt tárolók szigetelését általában típustól függően kemény vagy rugalmas poliuretán hab biztosítja PVC köpennyel, melyek néhány változat esetén – jellemzően a nagyobb kapacitású tartályoknál – levehetőek a készülékről.

Indirekt tároló szigetelése
Indirekt tároló szigetelése

Indirekt tároló elektromos pótfűtéssel

Vannak olyan indirekt tárolók, melyekbe alapból van beépített elektromos fűtőbetét vagy fűtőbetét előkészítéssel utólag behelyezhető az. Az elektromos pótfűtéssel ellátott készülékek a tavaszi és őszi átmeneti időszakban nyújtanak segítséget a használati melegvíz előállításában. Jellemzően ebben az időszakban ugyanis kevesebbet használjuk a fűtőberendezésünket és a fűtőbetéttel való vízmelegítés sokkal gazdaságosabb. Ezen felül nyáron, amikor teljesen lekapcsoljuk a fűtést, akkor is nagy segítséget nyújt egy megfelelő teljesítményű elektromos fűtőbetét, hiszen ekkor nem kell alternatívát keresnünk a használati melegvíz termeléséhez.

Elektromos fűtőpatron
Elektromos fűtőpatron

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Kapacitás
 • Hasznos kapacitás
 • Csőkígyók
  2 csőkígyós
 • Pótfűtéssel
  elektromos előkészítéssel
  elektromos fűtőbetéttel
  fűtőbetét nélkül
 • Bekötés
  felső bekötés
  oldalsó bekötés
 • Elhelyezés
  álló
 • Hőcserélő felület
  0,5 m2
  0,5/0,8 m2
  0,51/0,51 m2
  0,53/0,53 m2
  0,67/0,41 m2
  0,7/1 m2
  0,7/1,2 m2
  0,75 m2
  0,75/0,54 m2
  0,85/1,21 m2
  1 m2
  1,0/1,0 m2
  1,00/0,8 m2
  1,1/1,4 m2
  1,12/2,45 m2
  1,17/1,93 m2
  1,2/0,8 m2
  1,2/2,4 m2
  1,3/1,9 m2
  1,33/1,01 m2
  1,51/0,8 m2
  1,6/2,7 m2
  1,6/4 m2
  1,65/0,76 m2
  1,8/3,5 m2
  1,8/3,7 m2
  1/1,8 m2
  2,25/1,04 m2
  2,32/1,01 m2
  2,89/1,54 m2
  3,45/1,31 m2
  3,47/2,7 m2
  4,5/2,7 m2
 • Márka
  Bosch
  Hajdu
  Heizer
  Immergas
  VAILLANT
  Viessmann
 • Ár