Információk

Vízlágyító

Magyaroroszág 2/3 részére a közepesen kemény, kemény víz jellemző. A víz az életünk része, igy nem mindegy, hogy annak milyen a minősége. A vízkeménység megnehezíti életünket, hiszen könnyen láthatóvá válik akár a csempén, vagy a fürdőszoba berendezéseinken. Amennyiben kemény az víz az otthonunkban, akkor vízlágyító berendezés beszerzésén érdemes elgondolkodnunk. A vízlágyító előnye, hogy megszüntetni a vízkőkiválást, mely a hőcserélő berendezésekben csapódik le, ez pedig energiaveszteséget okoz. Megőrizhetjük és meghosszabbíthatjuk háztartási gépeink élettartamát, például a mosógépét, mosogatógépét, bojlerét. A vízlágyító készülék a kemény vizet lágy vízzé alakítja át. A lágy víz megőrzi bőrünk puhaságát emellett csökkenti a vízkő lerakodás mértékét. Több vízlágyító berendezés rendelkezik applikációval is, igy okostelefonon nyomon tudjuk követni például a sófogyást vagy figyelmeztetéseket kaphatunk gépünk állapotával kapcsolatban. A legnépszerűbb márka kínálatunkban a BWT vízlágyító, melyhez érdemes időszakonként cserélni a benne lévő vízlágyító sót.

A pontosabb találatok érdekében használja a baloldali szűrőt, mellyel szűkíteni tudja a keresést!

37 termék

Vízlágyító berendezés

Fürdőszobafelújítás során érdemes a vízzel is foglalkoznunk, hiszen a kemény víz meg tudja nehezíteni a mindennapjainkat. A víz szinte láthatatlanul, de a nap 24 órájában jelen van az életünkben és nem mindegy annak minősége. A vízminőség Magyarországon régiónként eltérő lehet, hiszen a különböző földrajzi területeken különböző ásványi anyagokat tartalmazhat a víz. A vízkeménység kialakulásáért legfőképp a kalcium felelős. A vízlágyító berendezés feladata, hogy a keménységet okozó anyagokat kivonják a vízből és selymes, lágy vizet hozzon létre.

A fürdőszobában egy sötétebb csempén vagy egy zuhanykabin ajtaján szinte azonnal meglátszódik a vízkő okozta lerakódás, mely a takarítást is megnehezíti. A háztartási gépeink élettartamát, pl mosógép, mosogatógép szintén le tudja csökkenteni a magas mennyiségű vízkő lerakódása.

Vízkeménység tesztVízkeménység teszt

A vízkezelés három fogalma

A vízkezeléshez érdemes három fogalmat megnéznünk. Otthonunk vízkezelését több berendezéssel tudjuk csak megoldani, optimális esetben 3 vagy 4 különböző eszközt is segítségül kell vegyünk. Először is szükséges egy központi vízszűrő beszerelése, mely minden esetben a központi vízhálózatra kerül rá. Ez egy mechanikai vízszűrő, mely kiszűri a vízből a nem kívánatos részecskéket, mint például a homokot vagy a rozsda darabokat. Ezek eltömíthetik a perlátorunkat vagy a fűtési rendszerünk egyes elemeit.

Amennyiben a konyhai ivóvizünket szeretnénk finomabb ízűvé tenni, akkor konyhai vízszűrőre lesz szükségünk. Ebben az esetben konyhai kancsós vízszűrőrőt vagy beépített víztisztítót tudunk alkalmazni. Ezek a készülékek kiszűrik a kellemetlen ízeket, mint például a klórt, így kellemes ízű vizet kapunk otthon is.

BWT vízlágyítóBWT vízlágyító

Ha pedig túl kemény a víz otthonunkban, akkor a víz lágyítására egy vízlágyító készülék lesz megfelelő megoldás. A készülék csökkenti a vízben levő magnézium és kalcium ionok mennyiségét, melyek felelősek a vízkő lerakódásáért. A vízlágyító csökkenti a vízkőlerakódást a fürdőszobánkban, készülékeinkben, ezzel időt és energiát spórolhatunk a takarítással is. A vízlágyító hozzájárul ahhoz is, hogy bőrünk megőrizhesse puhaságát, valamint segít ruháinknak megőrizni az eredeti színüket.

A régiónk szerinti vízkeménységet meg tudjuk keresni a Vízmű oldalán is, vagy kérhetünk vízkeménységmérő tesztet is a BWT-től, így meg tudjuk nézni a saját vízkeménységünket. Magyarország 2/3-án közepesen kemény, kemény víz található. Ebben az esetben szükségünk lehet egy vízlágyító berendezésre.

Milyen előnyökkel járhat, ha vízlágyító készüléket szerelünk be otthonunkba?

 

Vízlágyító berendezésVízlágyító berendezés

Fűtési rendszerünkben, ha a víz a hőhordozó közeg, akkor szükségünk lehet valamilyen szinten kezelt vízre. Ez lehet lágyított víz, vagy sótalan víz, attól függően, hogy milyen rendszerünk van. A vízmelegedés vízkő kiválást eredményezhet, mely a hőcserélőben fog lerakódni, ez pedig energiaveszteséget okoz. 1 mm vízkőlerakódás a hőcserélőn akár 10% energiaveszteséget okozhat.

Sok háztartási készülékünk is vízzel működik. Ilyen a mosógép, vízforraló, mosogatógép, villanybojler. A mosógép estén a fűtőbetétre ugyan úgy lerakódhat a vízkő, mely a gép meghibásodását eredményezheti. A vízlágyító berendezés használatával háztartási gépeink élettartamát meghosszabbíthatjuk és megőrizhetjük. Lágy víz esetén a takarítást is meg tudjuk könnyíteni magunknak, így időt és energiát spórolunk. Vízlágyító készülék esetén a lerakódások nem jelennek meg. Lágy víz esetén kevesebb mosószerre is van szükségünk, ezt a mosószer hátulján látható kis piktogramok jelzik.

Vízlágyító kiépítéseVízlágyító kiépítése

Hogyan működik a BWT vízlágyító berendezés?

Egy vízlágytó beépítését már az épületgépészeti hálózat kiépítésekor érdemes betervezni, hiszen speciális csővezeték kiállásokra van szükség hozzá. A BWT vízlágyító beépítésének feltétele az előszűrés, hiszen a berendezést védeni kell a káros lerakódásoktól. A vízkeménység csökkentését a BWT vízlágyítóba beépített gyantatöltet végzi. Fontos, hogy a BWT vízlágytó elé beépített mechanikai szűrővel védjük a gyantatöltet a káros lerakódásoktól. A BWT vízlágyító berendezés gyantatöltetének tisztítását tablettázott regeneráló só végzi, melyet a berendezés automatikusan adagol.

Milyen méretű vízlágyítót válasszunk?

Ahhoz, hogy a megfelelő méretű vízlágyítót kiválasszuk, szükséges tudnunk a havi vízfogyasztást, valamint a víz keménységére. Általánosságban egy átlag vízkeménység esetén, két fős háztartásnál 25-ös, 3-4 fős háztartásnál az 50-es és 4 fős háztartás fölött a 75-ös vízlágyítót kell beépíteni.
Vízlágyító készülék vásárlása előtt mindenképp érdemes utánanézni a gyártónak, hogy megbízható és megfelelő szerviz háttérrel rendelkező terméket válasszunk.

Vízlágyító sóVízlágyító só

Okos eszköz

Napjainkban a vízkezelést nagyban megkönnyíti az okos készülékek használata. Így van ez egyes vízlágyító készülékek esetében is, hiszen applikációval összekötve a felhasználó egyértelműen látja a vízlágyító adatait. Az applikáción keresztül látható a ház vízfogyasztása, a készülék sószükséglete, vagy akár a meghibásodást is kijelzi, melyben a szakemberek hamar a segítségünkre tudnak sietni. A berendezés megfelelő működéséhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő karbantartás, melyet a gyártó szervízhálózatával érdemes elvégeztetni, így a garancia is érvényben marad. Egyes vízlágyító készülékek beépített akkumulátorral rendelkeznek, mely biztosítja, hogy a készülék jelentős áramkimaradás esetén is üzemképes maradjon.

Vízlágyító só

A vízlágyító só a készülékek regenerálásához szükséges. A vízlágyító só egy tisztító funkciót végez a gyantapatronon, az ioncserében vesz részt, azonban a tisztítás után a hálózatba bekerülő víz a vízlágyító sóval már nem érintkezik. Minden készüléknek van egy aktuális sószintje, éppen ezért fontos, hogy a minimál szint alá ez a sószint ne csökkenjen le. A vízlágyítónk sószintjét érdemes havi rendszerességgel ellenőrizni. A vízlágyító só szintjét applikációval rendelkező készülékek esetén már telefonunkon is követni tudjuk.

 

Termékek szűrése

    Találatok szűkítése
  • Átfolyási teljesítmény
  • Csatlakozási méret
    1"
    1/2"
    2"
    3/4"
    3/4“
  • Hány ember kiszolgálására?
    1-3 fő
    2 fő
    2-3 fő
    2-4 fő
    3-4 fő
    3-5 fő
    4-5 fő
    5-7 fő
  • Márka
    BWT
    Euroclear
  • Ár