search
menu Menü

Blog

Okos otthon

Okos otthon

Okos megoldásaink

Manapság egyre több olyan tárgy vesz minket körül, amelyek neve előtt szerepel az „okos” jelző.

Mit jelent az, hogy okos otthon?
Az okos otthonok vagy más néven intelligens otthonok olyan innovatív rendszerek melyek segítségével a felhasználó automatizálni képes a különféle mindennapi folyamatokat otthonában. Ezáltal magasabb szintű kényelmet, biztonságot, valamint nem utolsó sorban jelentős energia megtakarítást nyújtva az otthon lakóinak részére.
Milyen funkciói vannak egy okos otthonnak?
Fűtés automatizálás, hűtés automatizálás, szellőzés vezérlés, intelligens tűzérzékelés, vagy akár víztisztítás vezérlés. Az okosotthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez. Például télen jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítjuk. Este automatikusan lezáródnak a redőnyök, így plusz hőszigetelő hatásukat kihasználva elkerüljük a nyílászárón keresztüli nem kívánt hőveszteséget, kevesebb energia szükséges a kellemes hőmérséklet megteremtéséhez. Télen a termosztát beállítható az okostelefonról is, nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a helyiségek felmelegedését, nincs szükség a klíma egész napos használatára.
A mérnökök, fejlesztők hosszú idő óta azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb környezetben éljük mindennapjainkat, ami segít minket és a lehető legkevesebb káros anyag kibocsátással, energiafelhasználással jár. Más szóval az ökológiai lábnyomunk minimálisra csökkentése a cél, megfelelő kényelem és biztonság mellett.

Az okosotthonok kialakulásának története a 20. század első éveire vezethető vissza, amikor a technika fejlődése révén az addig csak a fantasztikus irodalmakban elképzelt lehetőségeket a gyakorlatba is át tudták ültetni. Az első távírányító mechanizmust Nikola Tesla szabadalmaztatta 1898-ban.[4] Az 1910-es években jelentek meg az első elektronikus háztartási gépek. Az okosotthonok előfutárai − még csak kiállítási darabok formájában − a világkiállításokon voltak láthatók, 1933-ban Chicagóban, 1939-ben és 1964-ben New Yorkban. 1966-ban Jim Sutherland a Westinghouse Corporation mérnöke fejlesztette ki az első „lakásvezérlő számítógépet”, az ECHO IV-et, amely azonban sosem került kereskedelmi forgalomba. Az ECHO IV. képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására, egyes eszközök be- és kikapcsolására, tárolta az ételrecepteket, és ez alapján összeállította a bevásárlólistát, és még a árható időjárást is előre jelezte . Legizgalmasabb része a családi üzenetközvetítő rendszer volt.[5] Példája nyomán a lelkes amatőrök az 1960-as években hozták létre saját „vezetékes” otthonaikat, ekkor azonban a technikai lehetőségek még igen korlátozottak voltak. Az „intelligens otthon” fogalmát először 1984-ben használta az Amerikai Házépítők Szövetsége.
Az okosotthonok helyi hálózata a hardverek és a kommunikációs interfész tekintetében 2016-ban még szabványosításra vár. Kétféle megoldást alkalmaznak: a rádiófrekvenciás RFID, valamint a mikrohullámú Wi-Fi technológiát.A leghatékonyabb megoldást a kettő kombinációja adja. A távoli elérés biztosítása érdekében ez kiegészül az internethozzáférést biztosító optikai- vagy réz szolgáltatói kábelhálózattal. Az egyes szabványok közötti átjárást a hálózati híd (protocol bridge) biztosítja.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák