search
menu Menü

Blog

Viega Megapress préskötés

Viega Megapress préskötés

A Viega préskötés-technika

A Viega préskötés-technikával készülő csővezeték-rendszereket kínál fűtés- és szaniter-szereléshez, valamint számos ipari alkalmazáshoz. A rendszer egyik különlegessége a préscsatlakozó szerkezete. Az adott anyagtól és rendszertől függetlenül Ön rendelkezik egy SC-Contur-ral (biztonsági kontúr), azaz látható vizsgálati biztonsággal. Préseletlen állapotban már a rendszer feltöltésekor egyértelműen látható módon víz lép ki ezen a helyen; a „száraz” tömörségvizsgálatnál pedig (vizsgálati tartomány: 110 mbar – 3 bar) egyértelmű nyomásesés lép fel.

Ennek a Viega préscsatlakozónak egyik páratlan tulajdonsága ezenkívül a tömítőgyűrű előtti és utáni kettős kényszerpréseléses, a hengeres csőbevezető. A hengeres csőbevezető a tömítőelem sérülését is megakadályozza a cső kényszerített centrikus bevezetésekor.

Az összepréselés minden Viega csővezeték-rendszernél mindig ugyanazokkal a présszerszámokkal végezhető el. Csak a préspofákat kell az adott rendszernek megfelelően kiválasztani. Így a mindennapi munkához mind hálózathoz kötött présszerszámok, mind pedig különösen kompakt, akkumulátoros kivitelek, például a Picco préspisztoly, is rendelkezésre állnak.

A különösen nehezen elérhető préskötések a csuklós behúzópofákkal készíthetők el. Ilyenkor a 180°-kal elfordítható présszerszám csaknem minden tetszőleges szögben használható.

Ezeknek a feldolgozási előnyöknek a következetes kihasználása érdekében a Viega minden csővezetékrendszerhez átfogó rendszerkomponens-programot is kifejlesztett. Ide tartoznak például a falikorongok vagy a más csőrendszerekre átvezető átmeneti idomok, valamint a karimás átmenők, fűtőtest-csatlakozók vagy a kompenzátorok. A következő elemek szintén szállíthatók présvéggel: főelzáró és ferdeülésű szelepek, golyós- és szivattyúcsapok, valamint vakolat alatti elzáró szerelvények.

Az épületgépészetben egyre kevesebb csőkötést forrasztanak, csavaroznak vagy hegesztenek, inkább “hidegen” préselik őket. Ez a gyorsabb kivitelezésnek köszönhetően gazdaságosabb és ugyanakkor biztonságosabb is, mert nem kell nyílt lánggal dolgozni. A DIN EN 10220/10255, valamint DIN EN ISO 6708 szerinti vastagfalú acélcsöveknél eddig nem jelentkeztek ezek a kivitelezési előnyök, mert a csövek külső átmérőjének nagy a mérettűrése. Erre a célra fejlesztette ki a Viega a „Megapress“ rendszert, a gyakorlatban is jól alkalmazható megoldást. Az 1.0308 (St 37) alapanyagú, horgany-nikkel bevonatos acélprésidomok EPDM-ből készült, speciális profilú tömítőelemmel rendelkeznek. Ez – egy vágógyűrűvel kombinálva – gondoskodik a fekete, horganyzott, lakkozott vagy epoxigyantával bevont acélcső durva felületén a tartósan tömör és erőzáró kötésről.

Akár 60 százalék időmegtakarítás

Az acélcsövekhez használható, új préskötéstechnikának köszönhető időmegtakarítás jelentős. A névleges csatlakozási átmérőtől függően (1/2“-tól 2“-ig) a megtakarítás akár 60 százalék is lehet a hagyományos kötési technikákhoz, pl. hegesztéshez, szorítós vagy menetes kötéshez képest. A kivitelezés ugyanolyan egyszerű, mint az összes többi Viega présrendszernél: a csövet hosszra kell vágni, fel kell helyezni az idomot és el kell végezni a préselést.

Ráadásul az SC-Conturnak (biztonsági kontúrnak) köszönhetően a „Megapress“ idomok préseletlen állapotban a kényszertömörtelenség biztonságát is nyújtják. A véletlenül össze nem préselt kötések tömörségellenőrzéskor vagy nyomáspróbakor láthatóan tömörtelenek. Préselés után a csőkötések tartósan tömítettek.

Könnyű préselés
A „Megapress“ rendszerrel nemcsak biztonságosabb a munkavégzés a szerelő számára, hanem kevésbé fárasztó is a hegesztésnél: A sűrített levegős, ipari, tűzoltó vagy sprinkler berendezések jellemző acélcső rendszerei gyakran több méteres magasságban, a csarnok mennyezete alatt találhatók. Az ott végzett hegesztéshez erő kell és a munka veszélyes is. Az ismert Viega présszerszámokkal könnyen elvégezhető a kötés fej feletti préselése. A Viega praktikus táskában szállítja a tartozékokat, ami a három préspofa mellett (1/2“-tól 1“-ig) három présgyűrűt (névleges átmérő 1¼“-tól 2“-ig) és egy csuklós behúzópofát is tartalmaz. Így a préskötések szűk helyviszonyok mellett is elkészíthetők.


Hozzászólások

chat Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Keresés

Kategóriák