Információk

Villanybojler

A villanybojler a használati melegvíz előállítására szolgál. Több fajta kivitelben és méretben kapható, hengeres, szögletes, 50-200 literes, álló és fekvő kivitelben. A villanybojler kapható hagyományos és okos változatban is. Az okos változat igazodik a felhasználói szokásokhoz és felméri a felhasználó napi vízhasználat idejét, ez alapján szabályozza a működését, mely által jóval környezettudatosabban működik, hiszen vizet és energiát spórol meg. A wifin keresztül vezérelhető bojler szinte minden gyártónál elérhető. Egy applikáció segítségével irányítható, ahol számos tulajdonságot tudunk okos eszközünkről beállítani. Napjainkban már esztétikus megjelenésű villanybojlerek is kaphatók a piacon, mely jobban mutat a fürdőszobában és kevesebb helyet is foglal el, mint egy hagyományos bojler, hiszen egyes gyártók termékei akár vízszintesen is falra helyezhetők. A bojler árak különbözőek lehetnek, attól függően, hogy mennyire korszerű elektromos bojlert szeretnénk vásárolni.

A pontosabb találatok érdekében használja a baloldali szűrőt, mellyel szűkíteni tudja a keresést!

144 termék

A villanybojler tulajdonságai

Az elektromos árammal való vízmelegítést már a 19. század óta ismeri a társadalom, mely rendkívül kényelmes és biztonságos módja a melegvíz előállításnak. Az elektromos vízmelegítő vagy más néven villanybojler a napi használati melegvíz előállítására alkalmas. Beépítésük és rögzítésük műszakilag egyszerű, csak fel kell helyezni a falra a készüléket, elektromos betáppal kell ellátni és a készülék már teszi is a dolgát. A villanybojler nem igényel kéményt, nincs szükség hatósági eljárásra a felszereléséhez.

Elérhetőek álló, illetve fekvő villanybojlerek is, 50, 80, 100, 120, 150, 200 literes kivitelben. A fekvő bojlerek kizárólag vízszintesen helyezhetők fel akár a mennyezetre vagy a falra. Fekvő villanybojlert kis hely estén érdemes beszerelni, hiszen nem a bojlernek nem feltétlen tesz jót a függőleges elhelyezés. Fektetett elhelyezés esetén kedvezőtlenebb a hideg és meleg vízréteg külön rétegződése.

Ariston villanybojler
Ariston villanybojler

Vannak a speciálisan mosogatásra alkalmazható villanybojlerek, úgynevezett kisbojlerek, amiket mosogató alá, illetve fölé 5, 10, 15, 30 literes kivitelben helyezhetőek el. Ezek a kisbojlerek nyílt rendszerű vízmelegítők, általában a bojler mellé tartozékként egy esztétikus hozzá való háromcsöves csaptelep is jár.

A gyártók az újfajta designt követve már nem csak hengeres kivitelű, hanem szögletes formájú villanybojlereket is gyártanak. Manapság már elérhető a dupla tartályos kivitel, mely összességében sokkal gyorsabb felfűtést eredményez a hagyományos típusokhoz képest. A népszerű márkák között elérhető nálunk az Ariston, a Hajdú, a Bosch, a Stiebel és a Vaillant villanybojlerei is.

A 3-4 fős családok részére elegendő lehet a 80 vagy 120 literes villanybojler, melyek mérettől függően kb. 1,8-2 kW-os energiafogyasztás mellett átlagosan 2,5-4 óra alatt fűtik fel a benne levő használati melegvizet. A készülék üzemeltetési költsége ugyan valamivel magasabb, mint a gázos kivitelé, azonban a kiépítéshez szükséges költségek csak a töredékét teszik ki.

A villanybojler megfelelő választás lehet akkor, ha fűtésünk olyan hőtermelő egységgel van ellátva, ami nem alkalmas használati melegvíz előállítására. Tipikusan vegyestüzelésű kazánnal fűtött ingatlanok esetében, vagy csak fűtő gázkazán használata esetén alkalmazzák az elektromos üzemű tárolós vízmelegítőket. Emellett olyan helyeken találkozhatunk még bojlerrel, ahol csak időszakosan van szükség melegvíz előállításra, például nyaralóknál figyelhető meg.

Hajdú villanybojler
Hajdú villanybojler

A villanybojler működési elve

A villanybojler működési elve az, hogy egy vékony csövön keresztül beérkezik a hidegvíz a bojlerbe, és egy fűtőszál segítségével felmelegíti ezt a vizet, miközben az anód elektromos korrózióvédelmet biztosít. Az anód általában magnéziumból készül és a fő feladata, hogy megvédje a berendezést a korrodálástól. Ne használjuk a készüléket maximális fokozaton, bőven elég a 60-65°-os forróvíz a fürdéshez. Ezzel átlagosan kevesebb energiát fogyasztunk és a bojler alkatrészeit is kíméljük.

A villanybojlert vízkeménységtől függően 2-3 évente karban kell tartani, mely abból áll, hogy anódot esetleg fűtőszálat cserélünk a készülékben. Az anód sajnos az évek alatt önmagától elkopik, a fűtőszál pedig hajlamos a rárakódott vízkő miatt jelentősen veszíteni a hatékonyságából. Az új típusú villanybojlerek esetében okostelefon és wifi segítségével tudjuk szabályozni a készüléket.

Bojler fűtőszál
Bojler fűtőszál

Ha például messziről térünk haza és azt akarjuk, hogy pontosan akkorra fűtsön föl a bojler, amikorra hazaérünk, akkor hazaindulás előtt csak „rászólunk” wi-fi-n a villanybojlerre és mire hazaérünk pont készen is lesz a forróvíz. Vannak még az úgynevezett okos bojlerek, vagy másnéven öntanuló bojlerek. Ezek a készülékek olyan elektronikával vannak ellátva, ami megtanulja a használója napi rutinját és ehhez igazítja a felfűtést, ezzel jelentős energiát takarít meg összességében.

 
 

Villanybojler választási segédlet

Ahhoz, hogy a lehető legjobb villanybojlert sikerüljön kiválasztani, érdemes átgondolni néhány dolgot. A megfelelő készülék kiválasztásához az alábbi kérdéseket célszerű feltenni magunknak:

A villanybojlernek hány főt kell kiszolgálnia?

Egy fő átlagos napi vízigénye 30-50 liter között mozog. Ehhez hozzájön még az, hogy milyen zuhanyzási, fürdési szokásaink vannak (a gyors zuhanyzást részesítjük előnyben vagy a kádfürdőt). Valamint az is kérdéses még, hogy a készülék biztosítja-e a mosogatáshoz szükséges vizet, esetleg vannak-e további vízvételi pontok a lakóingatlanban. Ezek figyelelembe vételével meghatározható az, hogy hány literes legyen a villanybojler kapacitása.

Mekkora hely áll rendelkezésre a villanybojler számára?

A villanybojler megvásárlása előtt mindenképp nézzük meg, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a berendezés elhelyezésére. Ha cseréről van szó, akkor kérdés, hogy a régi készülék helyére elfér-e az új és a régi tartók jók lesznek-e az újhoz. Ha új beruházás mellett döntünk, akkor ennek a kiépítésnek a további költségeivel is érdemes számolnunk plusszban, mint például elektromos áram vételi helyének kialakítása, vagy bojler rögzítő csavarok falba építése.

Az áramhálózat terhelhető-e még egy új fogyasztóval?

Nagyon fontos szerepet játszik az, hogy áramhálózatunk milyen állapotban van. A régi építésű ingatlanok hálózata nem biztos, hogy elbírja még egy új típusú fogyasztó teljesítményét. Érdemes villamossági szakemberhez fordulni, aki felméri a meglévő hálózat állapotát. Újépítésű ingatlan esetén már a tervezésnél érdemes belekalkulálni a majdani villanybojler pontos helyét, típusát, hogy az elektromos terven is szerepeljen, mint áramvételi hely.

Milyen funkciókkal bírjon a villanybojler?

Sok esetben érdemes kicsivel többet fizetni egy extra tulajdonságokkal ellátott villanybojlerért (wi-fi funkció, öntanuló készülék, extra hőszigeteléssel) mert így hosszútávon komoly összegeket tudunk megspórolni a villanyszámlánkon. A wi-fi funkcióval bármikor tudjuk telefonunk segítségével bárhonnan szabályozni a villenybojlert és folyamatosan tisztában lehetünk állapotával. Az öntanuló vagy más néven okos bojlerek előnye, hogy a felhasználói szokásokhoz igazítja a víz felfűtését, az extra szigeteléssel ellátott villanybojler pedig akár több napig is képes megtartani a melegvizet a tartályban.

Az Ariston okosbojlerekkel akár 14%-os energiamegtakarítást is elérhetünk az ECO és EVO funkcióinak köszönhetően, hiszen megjegyzik a felhasználó napi szokásait, így akkora fűti fel a vizet, mikor szüksége van rá. Az okosbojlerkehez tartozó applikáció segítségével akárhonnan könnyen megváltoztathatja az okosbojler beállításait, így otthon a megfelelő időben várja önt a forró zuhany.

 

 

Termékek szűrése

  Találatok szűkítése
 • Kapacitás
 • Elhelyezés
  alsó
  fekvő
  felső
  függesztett
  függesztett/fekvő
 • Okos
  okos
  öntanuló
 • Teljesítmény
 • Márka
  Ariston
  Bosch
  Hajdu
  Stiebel Eltron
  Thermex
 • Ár